TEAISMERET

A zöld tea hatásai >>

Miért igyunk zöld teát? „A zöld tea egészséges”- halljuk sokszor, de pontosan milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztjuk?

A japán zöld teafajták átfogó bemutatása >>

Míg a legtöbb kínai zöld teára jellemzőbb a pörkölés, a japán stílusú teákat gőzölik, hűtik, sodorják-formázzák, szárítják, majd válogatják. A tealevelek az áthatóbb feldolgozás miatt könnyebben adják át aromáikat a víznek, sűrűbb, mélyebb színű felöntéseket adnak..

A kínai tea nevek és kiejtésük >>

Szeretnénk rövid és áttekinthető segítséget nyújtani a kínai tea nevek kiejtéséhez. Nem azért mert annyira bonyolult, de ahogyan a skót whisky márkák és francia borok kimondásában is elkelne néha a segítség, a kínai teák neveit bizonytalanul ejtők számára is megkönnyebbülés lehet ez a pár gondolat.

A kínai és tajvani teák szedési ideje hónapok és fordulónapok szerint >>

Kevesen vannak tisztában a tea erős szezonalitásával, hiszen míg egyes fajtákat évente 3-4 alkalommal is szüretelnek, másokat csak tavasszal, nyáron, vagy éppen ősszel takarítanak be. A szedés ideje meghatározza a várható íz és aromajegyeket, amelyek alapján a teafogyasztók kialakíthatják egyéni preferenciáikat.

A HAIWAN puer gyártó cég indulása / a kantoni „halmokra rakott nedves füllesztéssel kezelt puer tea előállítási módszer” megjelenése >>

“Zou Bing Liang 1959.-ben diplomázott a Xinan-i teavizsgáló szakon, és a Xinan-i Árú Ellenőrzési Hivatalban és Kunming-i Árú Ellenőrzési Hivatalban tanult, további kutatásokat végzett a tealevél ólomtartalmának vizsgálatában, a tea biokémiai analízisében. 1963. márciusától 1965. októberéig a külkereskedelmi minisztérium, a kereskedelmi minisztérium és a mezőgazdasági minisztérium közös vörös tea osztályozási és feldolgozási kutatás projektjében vett részt. 1973.-ban a Meng Hai tea üzem technikai vezetőjévé vált, a kantoni „halmokra rakott nedves füllesztéssel kezelt puer tea előállítási módszert” használta. Elméleti ismeretei és saját kutatási tapasztalatai révén megírta a világon első puer tea előállításával és feldolgozási folyamatának bemutatásával foglalkozó szakmai tananyagot: „ Puer tea előállításának metódusa”. A könyv lezárta a puer tea tudományosan nem értékelhető időszakát, az utómunka-folyamatokban nagy hangsúlyt fektet a tudomány-technológiai fejlesztésekre.  Így a puer tea nemzetközi elfogadottsága egy új korszakba léphetett. Ezt követően, számos yunnan-i puer tea üzem kezdte el használni a „gyorsított utófermentációs metódust”.”