ÚJ

Kékeszöld repedezett mázas celadon szett díszdobozban

29900 Ft

4 személyes celadon szett díszdobozban.

A gaiwan 120ml, a csészék 40ml űrtartalmúak.
Celadon technika és stílus
A celadon kerámiáknál a viszonylag egyszerűbb formák mellett nagy hangsúlyt kap a máz, illetve az agyag adottságaihoz illeszkedő zománc kikeverése. Az agyag a többlépcsős, magas hőfokon (1200-1300 °C) történő kiégetés során reakcióba lép a mázzal. A máz összetétele, vas- és alkálifém tartalma, továbbá a kemence atmoszférája és az égetési idő együttesen meghatározza a kialakuló színt és textúrát. Jellemző színek: holdény fehér, ezüst szürke, felhő kék, és türkiz, de tulajdonképpen megfelelő kombinációval és égetési metódussal a kékeszöld tetszőleges árnyalata előállítható. Híres árnyalatok voltak még a levendulakék (fen ching) és szilvakék (meizi ching).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Történet
A stílust és technikát a Zhejiang tartománybeli Longquen város környéki kézművesek a helyi bányákra és égetőkemencékre alapozva dolgozták ki a 3-4. században (Keleti Han-dinasztia), de később Kína más tartományában ( Jiangsu, Hubei, Hunan, Jiangxi) is elterjedt és helyi dekorációs elemekkel egészült ki. A Szung-dinasztiához (960-1279) kapcsolódó gazdasági és társadalmi felvirágzás különösen nagy lendületet adott a fejlődésének. Napjainking közel 500 égetőkemencét találtak a régészek Kína-szerte, amelyben ilyen edényeket készítettek.
Megjelenés
A celadon máz legfontosabb jellemzője a vas-oxid és titánium-oxid tartalma, amely színben a zöld, kék és szürke különböző keverékének eltérő árnyalatait adja. A szín kialakulásában az égetőkemence reduktív atmoszférájának (oxigén elvonás), hőmérsékletének (jellemzően magas, 1300 °C), az égetés idejének és a hűtés fokozatosságának kiemelkedő szerepe van. A vastag, egyszerűbb formájú agyagtestre felvitt szintén vastag máz sok esetben egyedi recept szerint készül, amely a fentieken kívül más megjelenést befolyásoló fém-oxidokat, illetve agyagféleségeket is tartalmaz és az edényeknek végső soron egyedi megjelenést kölcsönöz.

Eltérések a megjelenésben:

Kékes árnyalatok: +vas
Csillogó/Matt: + agyag
Zöldes árnyalatok: +titánium
Repedezettség: +kálcium karbonát (agyagkőzetben)
Opálosság: +Szilícium dioxid (agyag/homokkőzetben)

Repedések
A különböző mélységű és sűrűségű, véletlenszerű repedések hálózatát mint dekorációs elemet, az égetést követő hűtés során a máz és az agyag test különböző ütemű és arányú összehúzódása eredményezi. Az agyag zsugorodásával és párolgásával a mázban keletkező felületi feszültség is apró repedéseket generál. Repedési stílusban a legjellemzőbbek:

wenwu: apró repedések hálójában nagyobb repedések
halikra: apró hálószemek, kis, egyforma repedések
jégrepedéses máz: fényes jégszerű felületben mély hasadékok
kuan: kisebb repedések nagyobb repedésekkel, az alap sötét agyagtest, a nagyobb repedéseket sokszor sötétre színezik

Kategóriák/agyagtest
A Longquen celadonnak két alaptípusa van a Geyao és Diyao. A Geyao (köyao) esetében a mázat sötét tónusú, barnászürke agyagra viszik fel, a Diyao (tiyao) esetében az alap forma vastag fehér porcelán. Később a Szung korban más híres bányatelepülések agyagjaira is alkalmazták a celadon mázat: Guan, Ru, Ding és Jun. A bányatelepülés és az agyagféleség neve sokszor összeolvadt.

Miért szeretjük a celadon eszközöket?
A vastag máz szájjal érintve puhább, kényelmesebb mint a porcelán, hőtartó képessége sokkal magasabb és kevésbé törik. A készítési eljárás során keletkező „szép hibák”-nak köszönhetően minden darab egyedi. A repedések teázás során elszíneződnek és dekoratív erezetet, antik hatást adnak a kerámiának.

Kapcsolódó termékek
Új

Kék-fehér lótuszos porcelán talpas gaiwan 140ml

Teás eszköz

Magas profilú, kék- fehér szecsuáni stílusú gaiwan.

7500 Ft
ÚJ

Szürke-kék repedezett mázas szett négy csészével

Teás eszköz

Négy személyes szürke-kék mázas szett.

39500 Ft
Új

Lapos fehér porcelán gaiwan alátéttel 135ml.

Teás eszköz

Egyszerű, fehér porcelán gaiwan.

4500 Ft
Új

Színes, madaras, lótuszos talpas gaiwan 140ml

Teás eszköz

Magas profilú, színes festésű szecsuáni stílusú gaiwan.

7500 Ft