Leírás
Származás | Japán, Kyoto, Ujitawara |
Szedési időszak | 2022 május eleje |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Gyümölcsös, szinte málna és szeder illatú korai szedésű rügytea, valószínűleg a legzsengébb amit szedni, és elkészíteni lehet. Remek évjárat, a kellemes kora tavaszi idpőjárásnak köszönhetően. Az árnyalatnyival hosszabb gőzölés eljárás miatt a levelek a második felöntéstől már gyorsan, intenzíven oldódnak, mélyzöld színű felöntéseket eredményezve a csészében. Ezt a fajtát – saemidori – természetes gyokuronak is hívják, és egyre népszerűbb nemesítés. Ellenálló fajta, fagykár után gyorsan regenerálódik, de egyébként korai szedésű, és nem minden évben sikerül maradéktalanul az első szedés időzítése. Egy héttel megelőzi a yabukitát, ami a legelterjedtebb cserjetípus Japánban. Levelei az átlagosnál magasabb aminosav tartalmúak, teája illatos, lágy, egészen zöld felöntéseket ad. Az átlagosnál egy árnyalattal hosszabban gőzölték, hogy így is kiemeljék a tea természetes zöld karakterét.A klasszikus fukamushi teákat másfél-két percig gőzölik, de általában nagyobb leveleket dolgoznak fel ezzel a módszerrel. Ennek a teának az esetében a néhány másodperccel megtoldott gőzölés is mély zöld színt eredményez a csészében.
|
Elkészítés | Magas minőségű fukamushi, azaz az átlagosnál hosszabb ideig gőzölt sencha. Ezért a klasszikus szencsáknál rövidebb felöntési időkkel számolhatunk. Elsőre fél-egy perc, második felöntésnél viszont a tea szinte rögtön “oldódik”, így a tealevél-víz arányának függvényében akár egy 10 mp-es felöntési idő is elég lehet.
Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-1,5 perces, majd rövidebb felöntésekkel, 50-60 fokos lágy vízzel. Lágyabb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel. A tea szoba hőmérsékletű, de akár hideg vízzel is elkészíthető. |
Érdekes | Japán teáinkat közvetlenül kistermelőktől szerezzük be, eredeti 100 grammos csomagolásban. Ujitawarai japán partnerünk a legrégebbi, több mint 10 éves kapcsolat. Ujitawara az Uji-teavidék – Wazuka mellett – talán legjobb adottságú kistelepülése. |