25 éves Yaoshan Liubao Heicha | köves, földes ízű, szertartásos öreg tea 1997

25 éves Yaoshan Liubao Heicha | köves, földes ízű, szertartásos öreg tea 1997

9 950 Ft

Ásványos, földes, tudatébresztő öreg tea Guangxiból. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Kína, Guangxi, Guilin, Yaoshan
Gyártási év 1997
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Egyszerre nagyon ásványos, fás és földes ízű heicha, amely a megszokott shu puereknél és heicháknál komplexebb, lehengerlő hatású, elgondolkodtató tea. Azoknak ajánljuk, akik hajlandóak elhagyni a shupuer komfortzónát, de valami izgalmasabbra vágynak. Az erősen földes, öreg íz kemény, sziklás karakterrel párosul, miközben lágy és kellemes füst aromát áraszt. Az ilyen komplexitású öreg tea ízével és illatával felébreszti a mélyebb tudatot. Szertatásos liubao, mindennapi fogyasztásra nem ajánljuk.

A Liu Bao teát a gyári termelés előtti régi időkben családi gazdaságokban találták fel. Guangxi teahegyei  Guilin erdős régióban helyezkednek el, az egyik híres teahegye YaoShan, amelynek legmagasabb csúcsa 900 m körül van. Ezt a teát a térségben élő Yao törzs hagyományos feldolgozással állítja elő, először wokban főzik, majd kicsavarják belőle a vizet és fellógatják a tűzhely fölé száradni. A megszáradt tea pirított, füstös ízét enyhe savanyú kíséri, a földes íz nem annyira jellemző, mint a főtt puerek esetében. Az ásványosság rendkívül határozott, az összetétel természetes, a látvány rusztikus. A száradás után évtizedekig érlelik, fermentálják, így a tea élőflórákban gazdag, emésztést javító, immunrendszert támogató. A bizeni kerámiák fokozzák a tea élvezeti értékét, füstösségét lekerekítik, ízét olajosabbá, édesebbé teszik.

A Liu Bao Cha Guangxí tartomány több százéves múltú, posztfermentált teafajtája (heicha). A feldolgozás során a frissen leszedett teát árnyékban pihentetik, majd átsütik, gyúrják és sodorják, végül formákba préselve rakják el. Ez a forma a régi időkben 40-50 kg-os kosarakat jelentett, ma azonban már számos tégla, korong és bambuszba zárt tea is fellelhető. Évek alatt a teában a szervezet számára jól hasznosítható gombák és baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező, immunrendszer és bélrendszer erősítő hatását a hagyományos kínai orvoslás is elismeri és hasznosítja.

A magas zsír és fehérjetartalmú élelmiszerek korában és a jelenlegi táplálkozási szokások mellett a szervezetet fenyegető elsavasodás tünetei az alacsony immunitás, fáradtság, memóriazavarok és végtag gyengeség. Ilyen esetekben a Liu Bao tea segít visszaállítani a szervezet belső egyensúlyát, segíti az emésztést, segíti a zsírok lebontását, kíméletesen tisztítja a gyomrot és energizál. Étkezés előtt fokozza az étvágyat, étkezés után gyomor stimuláló hatású.

A tea öregedésével egyre értékesebb és élvezetesebb lesz, főzete olajosabbá, összetettebbé, gazdagabbá válik. Manapság főleg a hongkongi, pekingi és kantoni teafogyasztók körében egyre népszerűbb ez a fajta.

Elkészítés A) Forrázva (95-100°C) hosszabb felöntésekkel, 4-5 alkalommal áztatható 2 percig. Adagolás: 7g tea+ 2-3 dl víz)

B) Kannában lassan főzve  nagyon erős lesz, ezt a teát inkább kungfu szertartással készítsük, az előbbiek szerint.

Érdekes

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.