Ao-Bizen houhin 150ml – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

Ao-Bizen houhin 150ml – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

65 500 Ft

Ao-Bizen houhin, ezüst és vörösréz színben, tűznyomokkal és csigás fogantyúval.

Leírás

Houhin, szűrős, szépen ívelt kiöntővel rendelkező szertartásos, mázatlan, fatüzes égetésű kanna. A rizsszalmával égetett kannán gyönyörű tűznyomok keletkeztek, a karcolt fedél telt, vörösréz árnyalata szépen harmonizál a szürkés, ezüstös kanna testtel. A fedelet egy kisebb és egy nagyobb, csigaház formájú fogantyú díszíti, tökéletes fogást biztosítva. Remek, egyedi kerámia, gyűjteménybe és napi használatra egyaránt ajánljuk.

Anyaga, származása: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 150ml
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősz, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2017 őszén készített először klasszikus houhin-formákat. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép kerámiát készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával. A 2022-es őszi égetésből származó, rendkívül látványos bizeni mintákkal – látképekkel – díszített fatüzes égetésű kerámiák érkeztek.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu