Arany & Ezüst Bizen mázatlan csésze – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko 100ml

Arany & Ezüst Bizen mázatlan csésze – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko 100ml

24 900 Ft

Mázatlan, fatüzes égetésű bizen csésze, Okayama, Japán. 120ml

Leírás

Fatüzes égetésű, talpas, hordó formájú, kellemesen szabálytalan rajzolatú mázatlan csésze, csodálatos parázstakaróval, arany, ezüst és bíbor árnyalatokban.

Anyaga, származása: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 100ml
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősz, kemence típusa: Anagama

Egyedi csésze, egy példányban elérhető.

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2017 őszén készített először kerámiákat. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép teás eszközt készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával. A 2022-es őszi égetésből származó, rendkívül látványos bizeni mintákkal – látképekkel – díszített fatüzes égetésű kerámiák érkeztek.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu

 

Cart
  • No products in the cart.