Bikouen Matcha Umonji 宇文字 – 40g-os fémdoboz

Bikouen Matcha Umonji 宇文字 – 40g-os fémdoboz

9 850 Ft

Sötét, mélyzöld, titokzatos tea. Bársonyos usucha, akár sűrűn is. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji
Szedési időszak 2020 május
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A matcha-rangsorban kezdő usucha, persze már a szertartásos minőségben, ahogy manapság meghatározzák: ceremonial grade. Ez még jelenthet bármit is. Persze itt most megint egy Bikouen matcháról van szó: egy új tea a választékban, de azért nagyjából belőttem, hogy mi várható. Korábban már kóstoltam, de az Eiho-Oimatsu kettős elhomályosította az emlékét. Most aztán alaposan meg is lepődtem, és kissé bajban is vagyok, hová helyezzem el abban a bizonyos rangsorban. Első kóstolásra meghökkentő volt az az ízmélység ami feltárult a sűrű, krémes-habosra, maximum 50ml vízzel készített teában. Sűrű, kicsit füstölős is, mint az Eiho, majdnem eljut a keserűig, hogy aztán ez is a jól megérdemelt olvasztott zöldcsokiban végződjön. Mély, izgalmas, titokzatos ízek, újabb kedvenc a sorban. Ez a Bikouen-féle krémes textúra pedig ismét megunhatatlan, felülmúlhatatlan.

Umonji a hét ősi Uji teakert egyike, a továbbiak: Biwa, Mori, Asahi, Iwai, Okunoyama, Kawashimo.

A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít.
Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz.
A völgyben elhelyezkedő ültetvényt a szedés előtt 3 héttel fedik be, a levelek lassabban, és a fény felé nyújtózkodva növekednek.

Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle.

Elkészítés Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. 60-80 ml, 80-85 fokos lágy vizet használjunk!

További információk

Kiszerelés

fémdoboz/ 40g

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.