“Tűzkő” Bizen shiboridashi 80ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

“Tűzkő” Bizen shiboridashi 80ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

30 800 Ft

Szertartásos, tüzes kis kanna, kedvenc japán teáidhoz. Fatüzes kerámia, Bizen. 80ml

Leírás

Bizen shiboridashi, kisméretű, vésett szűrővel ellátott, szertartásos, mázatlan, fatüzes égetésű kanna. A shiboridashi kannák töltési sebessége változó, a nagyon zárt, éppen csak csöpögőtől, a szűrős kannák töltési tulajdonságait majdnem elérő fajtákig. Uchida-san shiboridashi kanái inkább közepes/gyors töltésűek, ez is egy ilyen példány. A fedelét a szokásos, agyagpogácsával kitakart, (botamochi) vörös szegélyes sötét folt díszíti. Sötét színvilágú, vasas, vöröses, tüzes hangulatú kerámia. Elsősorban gyokuro és magas minőségű sencha teákhoz ajánljuk, vagy szép, nagy levelű kínai/tajvani zöld és oolongok készítéséhez. Kevésbé alkalmas fukamushi és apróbb, töredezett levelű teákhoz.

Anyaga, származás: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 80ml.
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősze, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2022 őszén új kerámiákat készített. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép kerámiát készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu

 

Cart
  • No products in the cart.