Bizen yuzamashi – lapos kiöntő – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko 150ml

Bizen yuzamashi – lapos kiöntő – japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko 150ml

26 500 Ft

Lapos, nyomott oldalú bizen yuzamashi, japán fatüzes égetésű, mázatlan kiöntő. 150ml

Leírás

Fatüzes égetésű, lapos profilú, nyomott oldalú kiöntő, víz hűtéséhez és az elkészült tea kitöltéséhez. Tökéletesen töltő, kézbe simuló kiöntő, belül ezüstös fényű, kívül halvány lila, ezüst és vörös árnyalatú, vasszínű foltokkal díszített, a kerámia oldala és alja parazsas, gazdagon pettyezett. Mázatlan, fatüzes égetésű kerámia.

Anyaga, származása: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 150ml
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősz, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2017 őszén készített először kerámiákat. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép teás eszközt készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával. A 2022-es őszi égetésből származó, rendkívül látványos bizeni mintákkal – látképekkel – díszített fatüzes égetésű kerámiák érkeztek.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu

Cart
  • No products in the cart.