Da Hong Pao Arany- virág és méz aromájú oolong Lin Hui válogatásából

Da Hong Pao Arany- virág és méz aromájú oolong Lin Hui válogatásából

10 800 Ft

Mézes, virágos, enyhén fanyar, csodás, aroma gazdag dahongapo.

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Kína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év 2021
Jártasság Profi szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg Lin Hui teamester egy teakereskedő barátunk, aki wuyi oolongokra, öreg fehér teákra és alapvetően Fujian különlegesebb teáira és régióira specializálta magát. Évek óta a legjobb laobaicha teákat küldi és ezúttal az aromásabb dahongpao vágatásából kaptunk ízelítőt. Sokat tanulunk tőle, még a híres fajtáknak is a ritkább, esetleg teaversenyen díjazott példányait küldi. Ez az aryn kalligráfiás tasakba csomagolt verzió egy visszafogottan sütött, enyhén fanyarkás, hatrozattan virágos, virágmézes karakterű tea.

Az oolong teák esetében a teaművészet már a termelés és feldolgozás fázisaiban megjelenik. A tajvani magashegyi teakertekbe a cserjék közé japán cseresznyét ültetnek, amely pont akkor virágzik, amikor a rügyek sarjadnak, hogy még illatosabb legyen a tea. A dancong és wuyi teák sütésénél úgy rétegelik a különböző típusú faszenet és hamut, hogy a leadott hő ne égesse meg a teát, csak pont annyira hevítse, hogy a szikla ríme és a sütött íz tökéletes harmóniát alkossanak.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

–A Da Hong Pao jelentése Nagy Vörös Köpeny. A legenda szerint néhány száz éve egy fiatalember a falujából hivatalnoki vizsgát tenni indult a fővárosba. A Wuyi sziklákat keresztezve útján hirtelen megbetegedett, a helyi kolostor szerzetesei több napig ápolták és teával itatták, mire folyathatta útját. A sikeres vizsga után később császári elöljáró lett. Egy alkalommal hazafelé tartva vihar verte teafákra lett figyelmes. Levette a hatalom jelképeként hordott előkelő vörös köpenyét és ráterítette a három bokorra. Innen kapta a nevét a tea, amelyet bevéstek az alatta lévő sziklafalba is.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 2-3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

wuyi1

A Wiyu tea préselése a Song korban

A Wuyi tea préselése a Song korban

A császári teakert a Wuyi hegyen

A császári teakert a Wuyi hegyen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eredeti Da Hong Pao bokrok

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.