Darjeeling Arya Ruby FTGFOP First Flush 2021

Darjeeling Arya Ruby FTGFOP First Flush 2021

4 600 Ft

Fűszeres aromájú, muskotályos, nyári teákat idéző magashegyi Darjeeling. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Arya teakert
Szedési időszak 2021 március, kézzel szedett tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Friss hajtások, de főleg teljesen kinyílt levelek alkotják ezt a csodás illatú teát. Négy tavaszi Darjeelingünk közül a “legfeketébb” karakterű, mézes, mogyorós illatú, testet-lelket melegítő ital. A zöld levelek között bőven akadnak vöröses barnára oxidálódott hajtások is. A klasszikus tavaszi szedésekhez képest oxidáltabb tea, a virágillatt mellett erőteljes a mazsolás, karamellás aroma is. A csészéból nagyon sima érzetű, alig-savas, enyhén muskotályos, édeskés ital kortyolható.

Az utóbbi évek egyik legkeresettebb fajtája az Arya teakert Ruby variánsa.
Az 1885-ben alapított, eredetileg Sidrabong nevű kert közvetlenül Darjeeling
város mellett található, 900-1800m között elterülő, igazoltan organikus – bio – teakertekkel.

Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva. A tavaszi Darjeelingek érzékeny teák, így jól el kell találnunk az arányokat, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt is, hogy a lehető legfinomabb, teljes ízeket elővarázsoljuk a teából, a túláztatás kesernyéje nélkül.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.
levél osztály:
FTGFOP: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
A “FOP”, a hármas csúcshajtást jelenti, a rüggyel és két zsenge levéllel. A “pekoe” a kínai bai hao, azaz fehér, ezüstös pihe megjelölésből ered.

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.