Darjeeling Arya Ruby Second Flush, mangós, karamelles aromával 2022

Darjeeling Arya Ruby Second Flush, mangós, karamelles aromával 2022

5 700 Ft

Oxidáltabb, pirítottabb, karamelles, gyümölcsös, fűszeres ízvilágú, nagyon élvezetes, édes fekete tea. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Arya teakert
Szedési időszak 2022 május, kézzel szedett magashegyi tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A száraz levelek szénképe és illata is tarkabarka, főzete is rendkívül színes zamatú, élvezetes. Oxidáltabb és pirítottabb tea, édes, karamelles, szezámos alapízére mangós, gránátalmás, vörösboros jegyek rakódnak rá.

Az Arya teás régiót 1885 ben hozták létre buddhista szerzetesek, akik a Sidrabong térséget kezdték  alaposabban megművelni és átnevezték az Arya szanszkrit szóra. A 19. századtól különféle teamagokkal és ültetési módokkal kísérleteztek, ennek eredményeképpen mára páratlanul finom teák származnak innen.

Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva. A tavaszi Darjeelingek érzékeny teák, így jól el kell találnunk az arányokat, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt is, hogy a lehető legfinomabb, teljes ízeket elővarázsoljuk a teából, a túláztatás kesernyéje nélkül.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.