Darjeeling Namring Upper FTGFOP1 First Flush 2021

Darjeeling Namring Upper FTGFOP1 First Flush 2021

4 600 Ft

Fűszeres aromájú, muskotályos, nyári teákat idéző magashegyi Darjeeling. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Namring teakert
Szedési időszak 2021 március, kézzel szedett magashegyi tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg 2021-es First Flush teáink közül a legoxidáltabb, legmuskotályosabb, telt ízű, fúszeres Darjeeling tea. Sok ezüstös rügy tarkítja, a rozsdabarna, néhol zöldes leveleket. Ez a tétel már a nyári SF teákat idézően erős zamatú, sötétebb, rezes felöntéseket adó tea.

A Namring teakert (1855) a Teesta Valley szomszédságában az egyik legrégibb, Darjeelingtől keletre fekvő birtok.

Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva. A tavaszi Darjeelingek érzékeny teák, így jól el kell találnunk az arányokat, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt is, hogy a lehető legfinomabb, teljes ízeket elővarázsoljuk a teából, a túláztatás kesernyéje nélkül.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.
levél osztály:
FTGFOP1: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
A “FOP”, a hármas csúcshajtást jelenti, a rüggyel és két zsenge levéllel. A “pekoe” a kínai bai hao, azaz fehér, ezüstös pihe megjelölésből ered.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.