Darjeeling Yanki-Teesta Valley SFTGFOP1 First Flush 2021

Darjeeling Yanki-Teesta Valley SFTGFOP1 First Flush 2021

4 500 Ft

Selymes, illatos, enyhén muskotályos tavaszi Darjeeling, szinte csak rügyekből. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Teesta Valley teakert, Yanki teaüzem
Szedési időszak 2021 március, kézzel szedett tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Darjeeling néhány kistermelője közül az egyik kis gyártó, a Yanki
teagyárából, a Mirik völgyből származó ritka Darjeeling tea. A tea a Teesta Valley teakert (1841) kínai variáns ültetényeiről érkezett, fehér teás küllemű rügytea. Könnyed, virágos, muskotályos, édes márciusi szedésű tea, a rügyteákra jellemző szelíd aromákkal.
Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva. A tavaszi Darjeelingek érzékeny teák, így jól el kell találnunk az arányokat, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt is, hogy a lehető legfinomabb, teljes ízeket elővarázsoljuk a teából, a túláztatás kesernyéje nélkül.

Jelen teánk mégis egy könnyen készíthető, selmyes érzetű felöntéseket adó, élektől és túlzó savaktól mentes tea, így bátran ajánlható a teával most ismerkedőknek is. Finom muskotályos aromája végig jelen van, egy kis selyemcukros-porcukros érzettel. A tea gyakorlatilag csak rügyekből áll, így sokszor felönthető, erejét szépen adagoló tea.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.
levél osztály:
SFTGFOP: Super vagy Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
A “FOP”, a hármas csúcshajtást jelenti, a rüggyel és két zsenge levéllel. A “pekoe” a kínai bai hao, azaz fehér, ezüstös pihe megjelölésből ered.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.