Darjeeling First Flush Arya Diamond 2022

Akció!

Darjeeling First Flush Arya Diamond 2022

4 880 Ft

2022-es First Flush teáink közül a legváltozatosabb ízvilágú, kíméletes feldolgozású, enyhén oxidált, zölden hagyott tea. Parfümös, izgalmas főzetű first flush. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Arya teakert
Szedési időszak 2022 március, kézzel szedett magashegyi tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg 2022-es First Flush teáink közül a legváltozatosabb ízvilágú, gyümölcsvarázs jellegű, kíméletes feldolgozású, enyhén oxidált, zölden hagyott tea. Parfümös, izgalmas főzetű first flush nagyon erős zamattal ás hosszan érezhető lonc illattal. Gyümölcsben a lime, szőlő és barack aroma a leginkább jellemző, ennek kellemes kiegészítése a szegfűbors és tárkony pikáns illata, valamint a lágyító kenyér íz.

Az Arya teás régiót 1885 ben hozták létre buddhista szerzetesek, akik a Sidrabong térséget kezdték  alaposabban megművelni és átnevezték az Arya szanszkrit szóra. A 19. századtól különféle teamagokkal és ültetési módokkal kísérleteztek, ennek eredményeképpen mára páratlanul finom teák származnak innen.

Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva. A tavaszi Darjeelingek érzékeny teák, így jól el kell találnunk az arányokat, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt is, hogy a lehető legfinomabb, teljes ízeket elővarázsoljuk a teából, a túláztatás kesernyéje nélkül.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.