Darjeeling Yanki “Zöld Bársony” – Ananász illatú, fűszeres First Flush 2022

Akció!

Darjeeling Yanki “Zöld Bársony” – Ananász illatú, fűszeres First Flush 2022

3 620 Ft

Kevéssé oxidált, teljes zöld rügyek és levelek kimagasló aromákkal, savanyú-édes, ananászos ízzel, erősen fűszeres illattal. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Darjeeling, Nyugat-Bengál, India – Teesta Valley teakert, Yanki teaüzem
Szedési időszak 2022 március, kézzel szedett tea
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A Zöld Bársony a Mirik völgyből, a Yanki teaüzemből származó ritka Darjeeling tea. Kevéssé oxidált, teljes zöld rügyeiről és leveleiről nem gondolnánk, hogy fekete teaként tartja számon a világ. Kimagasló aromákkal rendelkező, bársonyosan lágy ízű, telt tea, amelynek édes, virágos utóíze hosszan tartó, kellemes érzéssel tölt el bennünket. Édes-savanyú, ananász, citrom és szőlő aromájú nagyon élvezetes tea, kakukkfű és más zöldfűszerek illatával.
Elkészítés 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva.

Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést.

Érdekes
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma  jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.