“Derűs szív, erkölcsös élet” agyag berakásos Jianshui kanna 190 ml.

“Derűs szív, erkölcsös élet” agyag berakásos Jianshui kanna 190 ml.

68 000 Ft

Ovális formájú folyami kaviccsal polírozott Jianshui agyagkanna.

Leírás

A jianshui kerámiák lényege az intarziás berakású agyag és a fényesre polírozott felület eleganciája. A gyümölcsös, ásványos ízeket emeli ki a teában. Ez a típus a kiégetés során matt fekete színt kap, amelyet folyami kaviccsal polírozva a felület tömörebb, simább lesz.
Űrtartalma: 190ml.
Gyors kanna, méretes szűrővel.

A kanna egyik oldalán egy elegáns vörös pecsét, a másik oldalán kalligráfia látható. A 4 betűs idióma jelentése: 静心修身 jìngxīn xiūshēn – szíved legyen derűs, és tartsd szem előtt az erkölcsi kiválóságot.

Jianshui egyike a négy híres kínai kerámia városnak, elsősorban a helyi agyagkőzet bányákból származó színes agyagok művészi feldolgozása és a hozzá kapcsolódó kerámiaművesség hívta életre, ahogyan Yixing várost is.  A település Yunnanban van, Kunmingtól nem messze. A Yixing kannáknál nagyobb szilárdságú Jianshui kannák korongozással készülnek, az értékes kézimunka ebben az esetben a vésés és a vésetek különböző színű agyagokkal való kitöltése, majd a felület folyami kaviccsal való polírozása. A kívülről fényesen csillogó mázatlan edények szintén nagy hőtartású, lélegző teakészítő alkalmatosságok. Színük általában padlizsán fekete, rozsdabarna, de lehet fehér és sárga is. A kidolgozás során antik hatású, foltokban bronzvörösre színezett felületeket képeznek a kannán, amelyet figuratív motívumokkal és kalligráfiával díszítenek.

A Jianshui agyagkannák eredete és készítése >>

 

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.