Leírás
Származás | Kína, Guangdong |
Gyártási év | 2019 |
Jártasság | Profi Szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | Friss, fás, enyhébben sütött Dong Fang Hong. Bodza és gyümölcsfavirágok adják az alapkaraktert, nem is mézzel, inkább egy nyersebb, propoliszos/virágporos édességgel kiegészülve. A wuyi teákénál kevésbé feltűnő módon, de megfigyelhetjük a szikla-teákra jellemző ásványos ízt is. Szépen sodort leveleket láthatunk zöldesbarnára oxidált, aszalt és sütött részekkel, amelyek jó alapanyagot, valamint alapos és szakszerű feldolgozást sejtetnek.
—— A dancong teákban a különleges magashegyi alapanyag és a hosszadalmas, körültekintő feldolgozási mód egy olyan teafajtát eredményezett, amelyre sokan gondolják, hogy hozzáadott aromával készült. A levelek a többszöri gyúrás és pirítás által nyernek vaskos, intenzív, egyszerre gyümölcsös és virágos aromát, savanyú-édes ízt. Feng Huang Dan Cong egy különleges oolong, amelyet Kanton / Guangdong / észak-keleti részén, a Dél-Kínai tenger közelében, Tajvannal szinte egy vonalban lévő Főnix hegyi sziklás régióban termesztenek. A sziklás hegyvidéken a tömör kőzet aprózódása és mállása nyomán, illetve a természetes erdőkkel és változatos növénytakaróval vegyülve a teafák mélyre nyúló gyökérzete egyrészt a változatos kőzetféleségek gazdag ásványi anyag tartalmából táplálkozik, másrészt az erdei, humuszban gazdag talajtakaró szerves anyag tartalmát hasznosítja. Az egyik legrégebbi oolong régió, nagy számban találhatók itt 100 évesnél idősebb fák, de az 5-600 éves növény sem ritka. A farmerek eredetileg magról telepítették a fákat, amelyek mélyre nyúló gyökérzettel rendelkező, félvad körülmények között, más növényekkel együtt, természetes körülmények között fejlődő félig fa, félig bokorszerű növények. A nagy kiterjedésű gyökérzeten keresztül a fa mélyebbről és nagyobb felületen táplálkozik, mindez adott méretű levélben koncentráltabb és gazdagabb tartalmat eredményez. A gazdag talaj és a koros növények karakteres, egyedi ízzel, koncentrált minőséggel ruházzák fel az itt termő teákat. Ennek megfelelően magasabb ásványi anyag és nyomelem tartalmukból fakadóan intenzív aromájú, hosszú utóízű, különlegesen tartalmas főzetű teák. Mi a dancong? Dan – egyedi, magában álló Az egyedi elhelyezkedésű bokrok különböző ízkaraktert és eltérő jellemzőket hordoznak. Kezdetekben magról szaporították a jobb hozamú, ízletesebb bokrokat, később vezették be a fák oltását a jobb minőség, nagyobb ellenálló képesség és fajta diverzifikáció érdekében. Ennek értelmében a dancong nem ültetvényes tea, inkább félvad körülmények között élő, ám gondozott fák termése. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85 C° fokon, 20-40 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |