Dong Po edény formájú Jianshui kanna, mesterdarab 180 ml.

Dong Po edény formájú Jianshui kanna, mesterdarab 180 ml.

91 000 Ft

Chen Hong Zhi tartományi mester gyönyörű széles szájú kannája.

Leírás

A jianshui kerámiák lényege az intarziás berakású agyag és a fényesre polírozott felület eleganciája. A gyümölcsös, ásványos ízeket emeli ki a teában. Kézzel készült.
Űrtartalma: 180 ml.
Készítő: Chen Hong Zhi, 2021
Speciálisan ez a kanna egy hagyományos sichuani hússütő edény formájára készült.

Az 1986-os születésű Chen már 25 évesen nemzeti asszisztensi címet kapott, ezt követően fáradhatatlanul tanult és dolgozott, majd új formakincset és stílust alkotott a Zitao művességben. 2016-ban az edények belső falára vésett stílusa a kínai szellemi örökségek védettsége alá került, ő pedig nagyon fiatalon mesteri címet kapott. Munkái tartományi és országos versenyeken első díjakat és kitüntetéseket érnek el.

Jianshui egyike a négy híres kínai kerámia városnak, elsősorban a helyi agyagkőzet bányákból származó színes agyagok művészi feldolgozása és a hozzá kapcsolódó kerámiaművesség hívta életre, ahogyan Yixing várost is.  A település Yunnanban van, Kunmingtól nem messze. A Yixing kannáknál nagyobb szilárdságú Jianshui kannák korongozással készülnek, az értékes kézimunka ebben az esetben a vésés és a vésetek különböző színű agyagokkal való kitöltése, majd a felület folyami kaviccsal való polírozása. A kívülről fényesen csillogó mázatlan edények szintén nagy hőtartású, lélegző teakészítő alkalmatosságok. Színük általában padlizsán fekete, rozsdabarna, de lehet fehér és sárga is. A kidolgozás során antik hatású, foltokban bronzvörösre színezett felületeket képeznek a kannán, amelyet figuratív motívumokkal és kalligráfiával díszítenek.

A Jianshui agyagkannák eredete és készítése >>

 

A Jianshui Zitao története a régészeti lelőhelyek alapján a Song korra nyúlik vissza, amikor még elsősorban főző- és tárolóedénynek használták. Főzés esetében az ízhatás volt kiemelkedő, tárolás során pedig megfigyelték, hogy sokkal hosszabb ideig friss marad benne mind az alapanyag, mind az étel! Szemcsézettsége a Yixing agyag és a porcelán között van, ennek köszönhetően a Yixing agyagtól eltérően a Jianshui teáskanna az ásványosabb, gyümölcsösebb ízeket, a magasabb aromákat és a frissebb illatokat emeli ki. A Jianshui Zitao lényegében egy helyi agyagkőzetből előállított, korongozott, agyagberakásokkal díszített, fényesre polírozott, jellegzetes küllemű, antik hangulatú edény, esetünkben teáskanna. 1953-ban a Pekingben rendezett Országos Népművészeti Kiállításon a kultúrális minisztérium a “ négy híres kínai agyag/kerámia” közé választotta, ezt követően még inkább hangsúlyt kapott a művészeti érték és a kannakészítés hagyománya.