“Ichōmon” Oitomi Nanbu Tetsubin öntöttvas kanna 1L – Oshu, Iwate, Japán

“Ichōmon” Oitomi Nanbu Tetsubin öntöttvas kanna 1L – Oshu, Iwate, Japán

168 000 Ft

Oitomi nambu tatsubin öntöttvas kanna, vízforraláshoz, szertartásos használatra. Kerámia díszfedéllel (ginko levelek)

Leírás

Vízforraláshoz használatos, zománc és máz nélküli öntöttvas kanna. A kanna belseje japán urusi lakkal kezelt (rozsdásodás ellen), mely a használat során fokozatosan kopik le. E speciális kannához készült egy kézzel festett, kiotói, (kiyomizu yaki) ginkó leveleket ábrázoló kerámia díszfedél is. Űrtartalma 1 liter.

Készült 2022-ben, Oshu, Iwate pref. Japán

Japánban úgy tartják, hogy az öntöttvas kannában forralt víz a legfinomabb ami teához adható. A modern vas kannák között manapság szép számmal találhatók belül zománcozott, tea készítéshez szánt verziók is, ám a vaskannák eredeti felhasználási területe kizárólag a víz forralása. Honshu északi részén, Iwate tartományban, Oshu városában közel ezer éves hagyománya van az öntöttvas kannák készítésének, az Oitomi kannák története pedig 170 évre nyúlik vissza, a kézműves hagyományok pedig a mai napig megőrződtek.

Az öntöttvas kannák használata nagy figyelmet és gondoskodást követel, és akár több nemzedéket kiszolgáló darabja lehet egy tea készítő szettnek. Lehetőleg minél lágyabb vizet forraljunk a kannában, elkerülve a vízkövesedést, a teázás után pedig forró vízzel öblítsük ki, hogy gyorsabban száradjon. Fontos, hogy a kanna teljesen kiszáradjon, mielőtt eltesszük a következő használatáig. Gyűjtői darab.

 

Cart
  • No products in the cart.