Leírás
Származás | Kína |
Gyártási év | 2021 |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | A Ginseng Oolong (Renshen, ember gyökér) egy igen népszerű, fűszeresen édes aromájú kínai (és tajvani, és koreai…) teakülönlegesség. A gombóccá sodort, enyhén fermentált tealeveleket ginseng porba hempergetik. A kis kavicsokról az áztatás során leoldódik a por, a levelek pedig kibomlanak. A kortyokban először az oolong friss, virágos, hűvös íze jelenik meg, ezt követi a ginseng sűrű édes, fűszeres aromája. A ginseng Ázsiában amolyan éltető csodaszer, hatásos szíverősítő, májvédő, immunrendszer erősítő és úgy is néz ki, mint az emberi test kicsinyített mása. Gyakran használják fizikai és mentális állóképesség fokozására, erősíti az ellenállást, a fáradtság okozta kimerültség leküzdésében új lendületet ad. A Ginseng Oolong tea köszönhetően a ginseng édeskés ízének, valamint a fentebb említett gyógynövény igen telt, fűszeres aromájának és szintén édes zamatának nem egy sejtelmes, megfejtésre váró talány. Már szárazon is rendkívül édes, erőteljes, szinte tömény illata van, mintha valami különleges, túlérett vilmoskörte likőrbe szimatolna az ember. Leforrázva elhúzódóan gazdag ízű, izgalmasan fejlődő, nagyon édes, valójában a legédesebb tea, amely önmagában, cukor nélkül is fogyasztható. A főzet ígéretesen fűszeres és egzotikus illata azt sugallja ez több mint tea, inkább valami finomság, amivel az egész délutánt fel lehet dobni. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80 C° fokon, 30-40 másodperces felöntésekkel lehet áztatni.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. fél evőkanál, 80 C° víz, 1 -2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |