Leírás
Japán Shikoku szigetének 400 éves, préselt, fermentált teáját a kínai heicha és puer teákhoz szokták hasonlítani. A go-ishi-cha a go játék köveirõl kapta a nevét és a kínai heicha ihlette. Elôállítási módja és élettani hatásai hasonlóak, a teát csakúgy mint a puert, elsôdlegesen az öregedéssel járó krónikus betegségek megelôzése és az emésztési funkciók javítása céljából fogyasztják.
Aromája is különleges, íze édes-savanyú, karaktere a vörösborhoz hasonlóan erjedt, aszalt gyümölcsös, umamiban gazdag.
Miso, sós tengeri alga, umeboshi szilva is megjelennek az aromák között, mintha egy forró levest kortyolnánk.
A teakerteket a Yoshino folyó fölötti meredek hegyoldalakban találjuk, ahol a leszüretelt leveleket elôször apró fermentáló házakban érlelik rizsszalma alatt, majd hordókba préselik. Az érési folyamatot a rizsszalmában élõ baktériumok és természetes gombafajok indítják be, késôbb a hordós érlelés során tejsavbaktériumok szaporodnak el a teában. A régi idôkben Shikoku a Seto beltenger szigeteivel kereskedett a fermentált teával, késôbb azonban visszaszorult a termelés. Mivel az eredeti termôhelyen, Otoyo faluban már eltûnôfélben van ez a teafajta, és csak idôs emberek készítik, Yoshimura Úr, az Otoyo Goishicha Egyesület vezetôje megígértette velünk, hogy hírét visszük a falu különleges teájának.
3-4 dl-hez tegyünk egy lapka teát, forró vízzel öntsük fel és 3-4 percig áztassuk. Vagy heichakhoz hasonlóan főzzük.