Jin Jun Mei ‘Arany’ 2021 törökméz ízű, aranyló pelyhes rügyek

Jin Jun Mei ‘Arany’ 2021 törökméz ízű, aranyló pelyhes rügyek

4 800 Ft

Sűrű, mézes, aranybarna nektár grillázsos, virágos aromával. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Kína, Fujian, Tongmu falu, Wuyishan
Gyártási év 2021
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A Jin Jun Mei (金骏眉, Arany Paripa Szemöldök) egy viszonylag újkeletű vörös tea, amelyet 2005-ben hivatalosan is nevesítettek és származását tekintve Fujian tartomány Wuyishan régiójához (Tongmu falu) kötötték. A tea a Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong) huszonnegyedik generációs utód ága, termesztésében és feldolgozásában a négyszáz éves gyakorlat, a tradíció, a magas szintű teakultúra, a helyi fajták és az innováció talált egymásra. Nevét a főzet aranyló borostyán színéről (Jin – arany), a rohamos elterjedés reményéről (Jun – paripa) és az alapanyagát képező apró rügyek szemöldök szálaira emlékeztető finomságáról kapta (Mei – szemöldök). Földrajzilag a Wuyishan Nemzeti Park erdős területein termesztik ökológiai gazdálkodással, ahol az erdős rész aránya 96% körüli. A Jin Jun Mei viszonylag kis mennyiségben érhető el a piacon és az ára is eszerint alakul. Ugyan a szubtrópusi monszun klíma magas csapadékmennyisége kedvez a teának, a Jin Jun Mei érzékenyebb fajtaként nagyobb talajvastagságot igényel, ezért a sziklás régióban a termelési és szaporítási lehetőségek erősen korlátozottak. A jó minőségű Arany Szemöldökben az aranypelyhes oxidált csúcsrügyeket kis fekete ecsetvonásként öleli körbe a friss hajtás többi levele. A főzet aranysárga színű, tiszta, harmonikus, édesen lágy, vastag és illatos. Fogyasztáskor a csészében mézes-kakaós illatnyomot hagy. A mézes-kakaós karakter és finom aromák kialakulásában a szedés utáni napon aszalás döntő szerepet játszik. Ezt követően a párolgás lassítására beltérben hervasztják tovább a teát, hogy a későbbi sodrás idejére rugalmas maradjon. Később felváltva rázzák és pihentetik, elősegítve a horzsolások mentén beinduló enzimatikus oxidációt, végül hengereléssel formázzák apró tekercsekké, majd megszárítják. Elkészítésekor elegáns külleme és friss illata fehér porcelán vagy üveg edényekben érvényesül leginkább. A gaiwan és csésze fala a bronz színű főzeten áttűnve fénylő kört képez, amelyet „Arany körnek” (金圈, Jin Juan).

A Jinjunmei bár nem a legrégebbi, történelmi vörös teák egyike, mégis különösen elismert a teaimádó kínaiak körében. Az alapanyagot egy szintén Észak-Fujianben őshonos fajta, a Xiao Cai Cha adja, amelynek kizárólag a rügyét szedve, sodorva, oxidálva és nagyon enyhén sütve nyerik a Jinjunmei teát. A rügyek nem annyira pelyhesek, mint a fehér teákat adó alfajok esetében, de sokkal pelyhesebbek, mint a Lapsang Souchong tea rügyei, így lesz az oxidált rügy arany színű.

Ez a tea az eddig kóstolt legkitűnőbb változat, a rügyek aprók, selymesen összetapadók, szinte vattapamacs állagúak. Ennek megfelelően a főzet textúrája is sűrű, krémes állagú, nagyon gazdag, mintha belemorzsolnák a rügyeket a vízbe és szétkenődne a teában. Az íz is ezt az érzetet viszi tovább, nektárszerűen édes, mézes, az enyhe pirítás miatt grillázsos, karamelles jellegű. Édesfűszeres mellékzöngéjű kezdeti felöntései később virágos frissességet és utóízt kapnak. Fogyasztása kiemelkedően élvezetes.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80-85 C° fokon, 30-60 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb.  fél evőkanál, 85 C° víz, hosszabb 1 perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

K

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.