Kawane Kamairicha Inzatsu- sütött, organikus japán zöld tea, Masui kert, 2023, 35g

Kawane Kamairicha Inzatsu- sütött, organikus japán zöld tea, Masui kert, 2023, 35g

4 800 Ft

Organikus termesztésű kamairicha Masui Etsuro kertjéből. Erősen, édesen illatozó sütött zöld tea. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) Masui-kert
Szedési időszak 2023 május, organikus művelésből, Inzatsu 131 nemesítés leveleiből.
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Kamairicha, azaz wokban sütött, a sütés előtt kis ideig fonnyasztott zöld tea. A szencsával ellentétben nem gőzölik, karaktere kevésbé füvés, inkább édes és sütött, telt, (ez persze erősen függ a sütés mértékétől és minőségétől.) kevésbé umamis, úgy is mondhatnánk, hogy “kínai teásabb”. Ahogy Masui mester sencha, vagy vörös teái, így ez a kamairicha is a legmagasabb értéket képviseli minden tekintetben. Erős ízű, édes illatú, csodaszépen feldolgozott zöld tea, egy legendás fajtából:

Az 1920-as, 30-as években komoly fajta nemesítési projektek indultak Japánban, Kínából és természetesen Indiából is gyújtöttek magokat őshonos fajtákból, régi nemesítésekből.  Az Inzatsu (eleinte „indo-zasshu” 印度雑) Indiából származó, assamica magról nemesített fajta, mellyel Japán egyik leghíresebb szakembere, Arima Toshiharu (1912-1999) foglalkozott. Kifejezettten zöld tea készítéséhez nemesítették egy olyan korban, amikor mindenki a fekete teákkal kísérletezett.

Masui Etsuro 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban a sinensis klasszikus, japán variánsaival (Tsuyuhikari, Koshun, Yabukita, stb) foglalkozik, a fekete teák mellett oolong és természetesen nagyszerú zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019-ben vettük fel a kapcsolatot, és az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), idén pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel.
A teát 35 grammos, eredeti tasakjában kínáljuk.

Elkészítés 70-80 fokos fokos lágy vízzel érdemes készíteni, félperces felöntésekkel, 4-5 gramm teát használva 150ml vízzel, de nyugati stílusban, kevés levelet, több vízzel használva is jó lesz a végeredmény.
Érdekes A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona.

Japánban a fekete teát kōcha-nak, azaz vörös teának nevezik, a “wakōcha” megjelölés pedig a japán vörös teáknak jár.

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak / 35g, aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.