Leírás
Származás | Sawamotoen – Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) |
Szedési időszak | 2022 április vége, kézi szedés |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | Kawanehon, a 90%-ban erdővel borított shizuokai tea-régió a legfinomabb yabukita teák otthona. A kora tavaszi szedés itt különösen értékes, hiszen egyre nehezebben összeegyeztethető az időjárás és az ültetvények ritmusa. Ezen a tavaszon végre remek időjárás segítette, hogy Japán egyik legpatinásabb, Uji-val együtt emlegetett teás régiója a legjobb formájában tudja megmutatni magát.
Az Oohashiri, az egyik legkorábbi, kézzel szedett teája a kis cégnek. A teát a környék különböző kertjeiből szedett, Yabukita (Japánban a legelterjedtebb nemesítés, jelentése “északi cserje”) levelek keveréke alkotja. A harapnivalóan friss, kicsit kesernyés ízek és az umamisan lágy aromák talán ebben a blendben alkotják meg a legjellemzőbben a Kawane-karaktert. Virágos és gyümülcsös egyszerre, leginkább a kicsit éretlen őszibarack juthat róla eszünkbe, és persze egy nagy marék, illatos, harmatos fű a hegyek között. Idén az Oohashiri egy magasabb minőségű blendjét hozzuk el. (tokujō) A tea 95%-ban yabukita cserje leveleiből készült, de a Kawane-ben gyakori Yama no Ibuki és Tsuyuhikari nemesítések levelei remek fűszerként szolgáltak a blendelés során. A kis céget, mely annyira vigyáz a térség tradícióira, 2019 májusában látogattuk meg és azóta is remek kapcsolatot ápolunk velük. A teát 50 grammos, eredti csomagjában kínáljuk. |
Elkészítés | 60-70 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 1-1.5 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x. |
Érdekes | A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona. |