Kawane Yabukita Sencha – SHINCHA 2020!

Kawane Yabukita Sencha – SHINCHA 2020!

4 800 Ft

Friss Yabukita sencha az Oigawa partjáról, erős, olivás eszencia. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō)
Szedési időszak 2020 április 21
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A tea tulajdonképpen a “88 éj sencha” előfutára, a legkorábban szedett yabukita levelek, a folyópati, hegyekkel körülvett, védett teakertekből. A magasabban fekvő régiókból pár nappal később érkező szedés még nincs hozzá keverve, így ez egy egyszerűbb, egyenesebb ízű tea, mint az idén kiválóan sikerült 88 éj blend. Viszont összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a tavalyi (a kora tavaszi teák nem sikerültek az áprilisig tartó fagyos reggelek miatt), amiből végül nem is rendeltünk, és most már bevallhatom, hogy az ideiben sem bíztam eléggé. Így most csak egy kis mennyiséget tudunk felkínálni ebből a remek teából (a két nagytesó, a “88 éj” és az “Oohashiri” shincha még kitart nyáron). De sebaj, mindig tanulunk, ősz elején érkezik az érettebb, kiforrottabb verziója. A tea karaktere egészen olivás (spanyol!), nem csak színe miatt juthat eszünkbe a természetes orvosságok e másik képviselője. Íze fűszeres, még a képeken látható módon, töményre készítve is könnyen iható, inkább simogató, mint kesernyés.
A 88 éjről: Rishun, a tavasz beköszönte után 88 nappal (de az “éj” még szebben szól), azaz Holdújév után szedett hagyományos, ünnepi tea. A remek időjárás (és persze a megfelelő időzítés) miatt idén már egészen korán, áprils 21-én megvolt az első teák szedése az Oi folyó völgyében, és ahogy teltek a napok, jöttek sorra a hegyvidéki kertek is.
A Shincha, azaz az új tea szedése igazi ünnepi szezon Japánban a teatermesztő régiókban, de egyben stresszes, kemény, éjjel-nappali munkával töltött időszak is. Kawane, Shizuoka tartomány egyik kiemelten fontos hegyvidéki régiója az erős, aromás sencha teák otthona. Szinte olívásan csípős, kristálytiszta felöntésű, nemes keserű ízekkel, hosszú, utóízzel rendelkező tea. A shibumi (fanyar) és nigami (kesernyés) kis umamival (finom íz) kiegészítve keveredik a csészénkben, a tea pedig megkívánja a 70-75 fokos felöntéseket. A teát 50 grammos, eredeti tasakjában kínáljuk.
Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 70-80 fokos lágy vízzel. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.