Kuro-bizen shiboridashi 140ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

Kuro-bizen shiboridashi 140ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

44 800 Ft

Kuro-bizen – fekete bizen – fatüzes égetésű shiboridashi, fényes felülettel. 140ml

Leírás

Bizen shiboridashi, kisméretű, vésett szűrővel ellátott, szertartásos, mázatlan, fatüzes égetésű kanna. A shiboridashi kannák töltési sebessége változó, a nagyon zárt, éppen csak csöpögőtől, a szűrős kannák töltési tulajdonságait majdnem elérő fajtákig. Uchida-san shiboridashi kannái inkább közepes/gyors töltésűek, ez is egy ilyen példány. Kuro-bizen, azaz fekete bizen stílusú kerámia. A kerámia felületére égetés előtt egy extra réteg, magas vastartalmú fekete agyagport visznek fel. Kívül csiszolt, tükrös felületű, belül matt, a teával szépen patinásodó kanna. Elsősorban gyokuro és magas minőségű sencha teákhoz ajánljuk, vagy szép, nagy levelű kínai/tajvani zöld és oolongok készítéséhez. Kevésbé alkalmas fukamushi és apróbb, töredezett levelű teákhoz.

Anyaga, származás: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 140ml.
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősze, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2022 őszén új kerámiákat készített. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép kerámiát készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu

Cart
  • No products in the cart.