Bizen “Üllő és Csillag” fatüzes csésze 130ml

Bizen “Üllő és Csillag” fatüzes csésze 130ml

16 850 Ft

“Sziklából faragott” magas profilú, vasszínű Bizen yunomi

Leírás

Anyaga: Bizen kerámia, Okayama, Japán
Készítője: Kazuhiko Uchida
Űrtatalom: 130ml

Kazuhiko-san egyik nagyon kedvelt, sziklából faragott hatású csészeformája. Akár a törpök is faraghatták volna valamelyik bányájuk falából.
Belső falán egy kis csillag díszíti az amúgy elég kemény küllemú leginkább vasas, bronzos hatású csészét. Peremét szép, aranyszínú hamumáz-gyűrű díszíti. Remekül kézbefogható forma!

A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu >>

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.