Lapos dzsunka formájú Jianshui kanna, mesterdarab 180 ml

Lapos dzsunka formájú Jianshui kanna, mesterdarab 180 ml

91 000 Ft

Chen Hong Zhi tartományi mester gyönyörű kannája.

Leírás

A jianshui kerámiák lényege az intarziás berakású agyag és a fényesre polírozott felület eleganciája. A gyümölcsös, ásványos ízeket emeli ki a teában. Kézzel készült.
Űrtartalma: 180 ml.
Készítő: Chen Hong Zhi, 2021

Az 1986-os születésű Chen már 25 évesen nemzeti asszisztensi címet kapott, ezt követően fáradhatatlanul tanult és dolgozott, majd új formakincset és stílust alkotott a Zitao művességben. 2016-ban az edények belső falára vésett stílusa a kínai szellemi örökségek védettsége alá került, ő pedig nagyon fiatalon mesteri címet kapott. Munkái tartományi és országos versenyeken első díjakat és kitüntetéseket érnek el.
A kanna felirata: Cha Chan Yi Wei, a tea és a zen egy törvényű 🙂

Jianshui egyike a négy híres kínai kerámia városnak, elsősorban a helyi agyagkőzet bányákból származó színes agyagok művészi feldolgozása és a hozzá kapcsolódó kerámiaművesség hívta életre, ahogyan Yixing várost is.  A település Yunnanban van, Kunmingtól nem messze. A Yixing kannáknál nagyobb szilárdságú Jianshui kannák korongozással készülnek, az értékes kézimunka ebben az esetben a vésés és a vésetek különböző színű agyagokkal való kitöltése, majd a felület folyami kaviccsal való polírozása. A kívülről fényesen csillogó mázatlan edények szintén nagy hőtartású, lélegző teakészítő alkalmatosságok. Színük általában padlizsán fekete, rozsdabarna, de lehet fehér és sárga is. A kidolgozás során antik hatású, foltokban bronzvörösre színezett felületeket képeznek a kannán, amelyet figuratív motívumokkal és kalligráfiával díszítenek.

A Jianshui agyagkannák eredete és készítése >>

 

A Jianshui Zitao története a régészeti lelőhelyek alapján a Song korra nyúlik vissza, amikor még elsősorban főző- és tárolóedénynek használták. Főzés esetében az ízhatás volt kiemelkedő, tárolás során pedig megfigyelték, hogy sokkal hosszabb ideig friss marad benne mind az alapanyag, mind az étel! Szemcsézettsége a Yixing agyag és a porcelán között van, ennek köszönhetően a Yixing agyagtól eltérően a Jianshui teáskanna az ásványosabb, gyümölcsösebb ízeket, a magasabb aromákat és a frissebb illatokat emeli ki. A Jianshui Zitao lényegében egy helyi agyagkőzetből előállított, korongozott, agyagberakásokkal díszített, fényesre polírozott, jellegzetes küllemű, antik hangulatú edény, esetünkben teáskanna. 1953-ban a Pekingben rendezett Országos Népművészeti Kiállításon a kultúrális minisztérium a “ négy híres kínai agyag/kerámia” közé választotta, ezt követően még inkább hangsúlyt kapott a művészeti érték és a kannakészítés hagyománya.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.