Származás | Lishan, Tajvan |
Gyártási év | 2016 |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Az idei év új receptje Lishan régióban ez a fantasztikus tea, amely a 2000m fölötti teakertek gyümölcsös-virágos oolong alapanyagainak erőteljes oxidálásával és enyhe pirításával született. A Lishan (Körte hegy) a tajvani magashegyi teák legillatosabb és legintenzívebb fajtáinak termőhelye. A ködpárás klíma, a napi hőingadozás és a hűvös esték lassítják a cserje anyagcseréjét, ettől maga az alapanyag sokkal tartalmasabb lesz. Ezidáig oolong teákat készítettek a Lishan Chin Shin alfajból, ez az első fekete tea a régióban.
A tajvani fekete teáktól megszokottan erős, ám mégsem kesernyés főzetű. Bódító illatára keleten azt mondják orchideára emlékeztet, mi a kékeslila nőszirom virághoz éreztük hasonlónak. Intenzíven virágos, gyümölcsös tónusú, mézédes fekete tea, amely aromájában is mézes, édesfűszeres. A fekete teák imádóinak meglepő és gyönyörű élmény lesz. Komplexitását a forralt borhoz tudnám hasonlítani, forró főzetben ötvözi az érlelt gyümölcslé, a cukor és a fűszerek aromáit. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 90-95 C° fokon, 60 másodperces felöntésekkel, lehet áztatni.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. fél evőkanál, 90-95 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes | A tajvani farmerek minden évben új teafajtákkal kísérleteznek, vagy új termelési eljárások, vagy új feldolgozási módok alkalmazásával. Ez a tea a Lishan-on termő “chin shin” alfaj új feldolgozási módjából született 2016-ban. |
Még nincsenek értékelések.