Leírás
Származás | Kína, Anhui, Liu An járás, Qishan hegy |
Gyártási év | 2022 |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Liu An Gua Pian (dinnyemag) tea eredeti termőhelye Anhui tartomány, Qishan hegy meredek lejtője, származási ideje a 18. század, a Qing kor első szakasza. A Liu’an Guapian (Dinnyemag) tea egy szedési stílus eredménye, amelyben betakarítás közben a rügyről leválasztják az első, második és harmadik leveleket, majd egyenként levágják a levelek hegyes végét és szárát. Az így kapott dinnyemag formájú levélkéket serpenyőben lassan sütik cirokseprűvel kevergetve úgy, hogy a levelek összecsavarodjanak. A végeredmény sodronyszerű száraz levélzet, amely forró vízben áztatva visszanyeri az ovális formát. Nagyon fontos, hogy a tea ne pörkölődjön oda, csak éppen megadják a stílusát és aromáját.
A szárazon édes illatú, könnyű, pirított levelek kiáztatva vékonyak és puhák, visszanyerik ovális formájukat. A főzet erősen zöld aromájú, gazdag ízű, telt, élénk illatú. A kortyban az Anhui teák ásványossága mellett érezhető a zöld teák enyhe hőkezeléséből fakadó édes íz, amely az utóízben is dominál. Elegáns, csúcsminőségű klasszikus kínai zöld tea. 65 °C -on áztatva nagyon édes, tejszerűen sűrű, édes főzetet ad, magasabb hőfokon az ásványos ízek dominálnak. Ebben a teában egy pici füstös aroma színesíti az alapízt. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 75 C° fokon, 20-30 másodperces felöntésekkel lehet áztatni.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. fél evőkanál, 70 C° víz, 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |

