Lótusz Szív Shipiao Jianshui kanna | 160 ml. agyag berakással és kézi festéssel

Lótusz Szív Shipiao Jianshui kanna | 160 ml. agyag berakással és kézi festéssel

65 000 Ft

Matt fekete, hagyományos shipiao formájú kanna kalligráfiával és lótusz motívummal.

Leírás

A jianshui kerámiák lényege az intarziás berakású agyag és a fényesre polírozott felület eleganciája. A gyümölcsös, ásványos ízeket emeli ki a teában. Ez a típus a kiégetés során matt fekete színt kap, amelyet folyami kaviccsal polírozva a felület tömörebb, simább lesz. Kis méretű, shipiao kanna, göcsörtös ág formájú fogóval. Fogógombja és nyele kellemes, stabil fogást tesz lehetővé.
Készítő: Wenlin Pottery Studió, Jianshui, Yunnan, 2022
Űrtartalma: 160 ml.

A kanna egyik oldalán Zen Szív kalligráfia, a másik oldalán kézzel festett virágzó lótusz látható. A lótusz köszönhetően a buddhizmusban betöltött szerepének, a kínai virágábrázolások központi eleme. A virág a sárból kiemelkedve fejlődik tökéletessé, amellyel egyfajta ideológiai modellt teremt a buddhista filozófiában. A zűrzavaros világban elérendő tiszta és harmónikus életet szimbolizálja az ember számára, mindemellett a nyárhoz, az újjászületéshez és a megújuláshoz kapcsolódó jelkép. Nyolc szirma Buddha legfőbb tanításának, a nemes nyolcrétű ösvénynek, a megvilágosodáshoz vezető útnak a jelképe. A Guanyin ábrázolásokon is gyakran látható az istennő kezében egy lótusz virág.

Jianshui egyike a négy híres kínai kerámia városnak, elsősorban a helyi agyagkőzet bányákból származó színes agyagok művészi feldolgozása és a hozzá kapcsolódó kerámiaművesség hívta életre, ahogyan Yixing várost is.  A település Yunnanban van, Kunmingtól nem messze. A Yixing kannáknál nagyobb szilárdságú Jianshui kannák korongozással készülnek, az értékes kézimunka ebben az esetben a vésés és a vésetek különböző színű agyagokkal való kitöltése, majd a felület folyami kaviccsal való polírozása. A kívülről fényesen csillogó mázatlan edények szintén nagy hőtartású, lélegző teakészítő alkalmatosságok. Színük általában padlizsán fekete, rozsdabarna, de lehet fehér és sárga is. A kidolgozás során antik hatású, foltokban bronzvörösre színezett felületeket képeznek a kannán, amelyet figuratív motívumokkal és kalligráfiával díszítenek.

A Jianshui agyagkannák eredete és készítése >>

Cart
  • No products in the cart.