Ma Tou Yan, Lófej Szikla Da Hong Pao 30g | Magas aromájú, különleges sütött wulong

Ma Tou Yan, Lófej Szikla Da Hong Pao 30g | Magas aromájú, különleges sütött wulong

6 090 Ft

Színes illatképű, magas aromájú, különleges Da Hong Pao, amelyben a virágos illat gyümölcsös ízzel vegyül a pirított aromájú teába.

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Kína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év 2022
Jártasság Profi szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg Ennek a teának a szépségét az egyedi termőhely adja, hiszen a málló sziklák ásványi anyagokban gazdag talajt biztosítanak, míg a sziklák alatti teakertek szélesen terülnek el a napos oldalban, gazdag alapanyagot eredményezve. Van íz és illat is bőven, ezért a feldolgozást is úgy választották meg, hogy a gyümölcsös ásványosság megmaradjon, de a keserűt ne fokozzák túlsütéssel. Az erős sodrással beindult oxidáció szépen kikerekíti az édes, barackos ízeket, de a sütés csak éppen annyi, hogy a tea csersava a pirítással mérsékeltebb legyen. Mivel számos érdekes aromát rejt a főzet, mint kömény, bors, lekvár és szezámmag, jól járunk, ha odafigyelve készítjük ezt az ünnepi finomságot.

Az oolong teák esetében a teaművészet már a termelés és feldolgozás fázisaiban megjelenik. A tajvani magashegyi teakertekbe a cserjék közé japán cseresznyét ültetnek, amely pont akkor virágzik, amikor a rügyek sarjadnak, hogy még illatosabb legyen a tea. A dancong és wuyi teák sütésénél úgy rétegelik a különböző típusú faszenet és hamut, hogy a leadott hő ne égesse meg a teát, csak pont annyira hevítse, hogy a szikla ríme és a sütött íz tökéletes harmóniát alkossanak.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

–A Da Hong Pao jelentése Nagy Vörös Köpeny. A legenda szerint néhány száz éve egy fiatalember a falujából hivatalnoki vizsgát tenni indult a fővárosba. A Wuyi sziklákat keresztezve útján hirtelen megbetegedett, a helyi kolostor szerzetesei több napig ápolták és teával itatták, mire folyathatta útját. A sikeres vizsga után később császári elöljáró lett. Egy alkalommal hazafelé tartva vihar verte teafákra lett figyelmes. Levette a hatalom jelképeként hordott előkelő vörös köpenyét és ráterítette a három bokorra. Innen kapta a nevét a tea, amelyet bevéstek az alatta lévő sziklafalba is.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 2-3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

 

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 15g, aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.