Leírás
Származás | Kína, Fujian, Wuyi Shan |
Gyártási év | 2022 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | Különleges karakter és tartalom: kömény, bors, fehér húsú barack, fahéj, keserű csokoládé, licsi és szegfű és tavaszi virágok. Enyhén pirított, lehengerlően tartalmas tea, amely 15-20 felöntésen keresztül is élvezetes marad. A levelek zöldre áznak ki, amely szintén mutatja a kifinomult feldolgozást és az enyhe pirítást! Az eddigi legtartalmasabb sziklateánk. Kisebb, 15g-os kiszerelésben is rendelhető!
Ennek a teának a szépségét az egyedi termőhely adja, hiszen a málló sziklák ásványi anyagokban gazdag talajt biztosítanak, míg a sziklák alatti teakertek szélesen terülnek el a napos oldalban, gazdag alapanyagot eredményezve. Van íz és illat is bőven, ezért a feldolgozást is úgy választották meg, hogy a gyümölcsös ásványosság megmaradjon, de a keserűt ne fokozzák túlsütéssel. Az erős sodrással beindult oxidáció szépen kikerekíti az édes, barackos ízeket, de a sütés csak éppen annyi, hogy a tea csersava a pirítással mérsékeltebb legyen. Az oolong teák esetében a teaművészet már a termelés és feldolgozás fázisaiban megjelenik. A tajvani magashegyi teakertekbe a cserjék közé japán cseresznyét ültetnek, amely pont akkor virágzik, amikor a rügyek sarjadnak, hogy még illatosabb legyen a tea. A dancong és wuyi teák sütésénél úgy rétegelik a különböző típusú faszenet és hamut, hogy a leadott hő ne égesse meg a teát, csak pont annyira hevítse, hogy a szikla ríme és a sütött íz tökéletes harmóniát alkossanak. A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke. A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek. –A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először. –A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!! –A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek. –A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő. –Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek: Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan, Lao Cong Shui Xian. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 2-3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |