Leírás
Származás | Kína, Fujian, Tongmu falu, Wuyishan |
Gyártási év | 2020 április |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A Jinjunmei bár nem a legrégebbi, történelmi vörös teák egyike, mégis különösen elismert a teaimádó kínaiak körében. A Wuyi hegyi Tong Mu faluból származik, ahonnan a Lapsang Souchong, illetve Zheng Shan Xiao Zhong tea is. Az alapanyagot egy szintén Észak-Fujianben őshonos fajta, a Xiao Cai Cha adja, amelynek kizárólag a rügyét szedve, sodorva, oxidálva és nagyon enyhén sütve nyerik a Jinjunmei teát. A rügyek nem annyira pelyhesek, mint a fehér teákat adó alfajok esetében, de sokkal pelyhesebbek, mint a Lapsang Souchong tea rügyei, így lesz az oxidált rügy arany színű.
A Meizhan Jin Jun Mei szintén rügytea, de nem a Xiao Cai Cha cserje adja az alapanyagát, hanem a Bai Lin Gongfu, szintén fujiani tea alfaj. A rügyek nem annyira pelyhesek, ezért a főzet kevésbé sűrű, nektáros, inkább tiszta, de kiemelkedően intenzív illatra és ízre egyaránt. Ibolya, narancsvirág és hegyi liliom virágainak egyben áztatásához hasonlítható ez a szirup, kiemelkedően illatos, édes, szilvás ízű, isteni finom. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30-60 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3-5 dl, 85-90 C° víz, hosszabb 1 perces áztatással, többször felönthető. |
Érdekes |