Leírás
Származás | Kína, Yunnan, Lincang |
Gyártási év | 2018 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++,nagyon erős tea |
Jelleg | 2021 nyara van, megérkezett az újabb adag Öreg Hárs. Saját lincangi shu puer receptünk idén már öt éves! Idén újra a 2018-as alapanyagból kértünk – és kaptunk – , eddig talán ez az évjárat volt a legkiemelkedőbb. 3 év után a tea már sokkal barátságosabb, könnyebben iható, mint például a tavaly beszerzett, akkor egy éves 2019-es tea. A korongokat tegnap kicsomagoltuk, elkezdtek barátkozni a budapesti 75%-os páratartalommal, jobbkor nem is érkezhettek volna. Pár nap szellőzés és akklimatizálódnak a hosszú út után.
2016-ból származó receptünk, mely azóta is egyike legkedveltebb teáinknak. A lincangi területekről származó, kisebb levélméretű, Yunnan északibb részén termesztett alfaj fermentálásával nyert alapanyagot levélméretenként (1-10, te ji, gong ting) kóstoltuk, majd kevertük a legerősebb, de harmónikus ízvilág elérése érdekében. A végül elkészült recept 50%-a a legapróbb arany rügyeket, negyed-negyedrészt pedig kis és közepes leveleket tartalmaz. A tea lazára préselt, így gyorsan érik, 2-3 év alatt hatalmas változásan tud átesni, ízei mélyülnek, egyre komplexebbé, kerekebbé válnak. Alap aromái emlékeztetnek a nádcukorra, barnasörre, illata rumosdiós, kifejezetten fűszeres. Bársonyvörös fényű felöntései sokáig kitartanak, a tea ereje, csíje nem különben. A tea névadó fája, az Öreg Hárs, vagy csak egyszerűen Hárs Apó, a Börzsönyben áll, 800 méteres magasság fellett, egy bükk rengeteg közepén, a Csóványos alatti Égés-bércen. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 95 C° fokon, 30-60 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 95 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |