Leírás
Származás | Tajvan, Hualien megye, Qilai hegy |
Gyártási év | 2022 |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | A Qilai Shan Tajvan 15. legmagasabb hegye, a teás régiók közül a legmagasabban fekvő terület (3608m). Ezeken a területeken a teakertek méretét államilag korlátozzák, hogy a vízgyűjtő területek és erdők ne sérüljenek. Ezért kevés a magashegyi tea, feldolgozásuk pedig magas színvonalú kell legyen. A mi teánk egy 2000m magasan elhelyezkedő, erdőséggel körbevett kertből származik, így egész évben hűvösebb, párásabb légtömegek érik. Vastag, rugalmas levelei aromában és ízben is intenzív, illatos, könnyű főzetet adnak. Tajvanon a magashegyi teák (gao shan cha) szürete a kert elhelyezkedésének függvényében május elejétől június első harmadáig esedékes. Az 1500-2500 méter magasan fekvő kertek esetében a hegyvidéki övezetekre jellemző alacsonyabb hőmérséklet és az elhúzódó téli vagy pihenő időszak eredménye a későbbi szedés.
Ízre édes-savanykás, citrom és cseresznye aromájú, illata hársfavirág illat. Természetesen édes, likőrös, enyhén tejszínes felöntéseket ad hosszú, virágos utóízzel. A jól érezhető vajas-krémes textúraaz enyhe pirításnak köszönhető, vagyis nem teljesen zölden hagyott teáról van szó. Kellemes, tartalmas, hosszú teázásra számíthatsunk. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85 C° fokon, 60-90 másodperces felöntésekkel. B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85 C° víz, hosszabb 23 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |