Qi Lai Gao Shan Cha, kevésbé oxidált, zölden hagyott, eleven ízű oolong 2019

Qi Lai Gao Shan Cha, kevésbé oxidált, zölden hagyott, eleven ízű oolong 2019

5 900 Ft

Komplex, intenzív magashegyi oolong a Nantou-ból. Koff++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Tajvan, Nantou, Chi Lai hegy
Gyártási év 2019
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg A Qilay Nantou megye legmagasabban fekvő hegyvidéke, északi csúcsa 3600m. A mi teánk egy 2000m magasan elhelyezkedő, erdőséggel körbevett kertből származik, így egész évben hűvösebb, párásabb légtömegek érik. Vastag, rugalmas levelei aromában és ízben is intenzív, illatos, könnyű főzetet adnak. Tajvanon a magashegyi teák (gao shan cha) szürete a kert elhelyezkedésének függvényében május elejétől június első harmadáig esedékes. Az 1500-2500 méter magasan fekvő kertek esetében a hegyvidéki övezetekre jellemző alacsonyabb hőmérséklet és az elhúzódó téli vagy pihenő időszak eredménye a későbbi szedés.

Ízre édes-savanykás, citrom és cseresznye aromájú, vasas, kicsit a Tie Guan Yin-re emlékeztető. Zöldes, friss, erőteljes felöntéseket ad, nyers, karakteres, virágos, hosszú utóízzel. A vajas-krémes textúra alig érezhető benne, mivel kevésbé oxidált, nem sütött, a feldolgozás során zölden hagyott teáról van szó. Érezhető Qi-je és nyálfokozó utója van. Tüzes, élénk, dinamikus ivású frissítő.

A Csendes-óceánból felszálló és hegyek közé beszoruló pára egyedülállóvá teszi a klímát, a hűvös, ködös környezet lassítja a teanövény anyagcseréjét, amely alacsonyabb katekin tartalmat (keserű ízek) és magasabb klorofill, teanin és aminosav tartalmat (édes ízek) eredményez. Reggel az erős napsütésre beindul a fotoszintézis, délutánra a ködös időt hűvös este követi, így a növény anyagcseréje leáll, reggel pedig újra kezdődik a tápanyag felhalmozás. A hosszú, téli periódusban a növény nyugalmi időszaka alatt is elsősorban tápanyag raktározás történik, ami az első tavaszi rügyekben jut érvényre. Ezeket a teákat kóstolhatjátok most ☼ . A tajvani oolongok nagyon finom iszogatós teák, nyáron is könnyűek, egész nap fogyaszthatók hidegen-melegen, élénk illatuk balaton felvidéki virágos mezők frissességét juttatja eszünkbe.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80-85 C° fokon, 30-60 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 80-85 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető.

Érdekes Régen ezen a hegyen– Körte hegy– gyümölcsöt termesztettek (körte, alma), amely gyümölcstermelők a globalizáció következtében tönkrementek, így kivágták a fákat, hogy jövedelmezőbb növényeket telepítsenek a helyükre. A tea vált be leginkább. Sokan érezni vélik a teán a régi gyümölcsösök illatát 🙂

 

 

 

 

 

 

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.