Rókaszőr Jinjunmei – Prémium Arany Paripa Szemöldök | 2023 mézes kakaó íz

Rókaszőr Jinjunmei – Prémium Arany Paripa Szemöldök | 2023 mézes kakaó íz

5 800 Ft

Fujiani extra rügyes vörös tea, sűrű, mézédes, zamatos felöntésekkel. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Kína, Fujian, Wuyi régió
Gyártási év 2023
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Sűrű, tartalmas Jin Jun Mei, mézes, kakaós, virágos aromával. A 100%-ban rügyekből álló tealevélzet kiméletesebb oxidáción és sütésen esett át, amelynek eredménye egy zamatos, mézédes, telt, tapadós vörös tea. Az egyértelműen mézes ízben a kakaós jegyek mellett grillezett répa aromája és édessége is felbukkan. Gyönyörű színű, illatos, zamatos főzetet élvezhetünk sok-sok felöntésen át.

A Jin Jun Mei (金骏眉, Arany Paripa Szemöldök egy viszonylag újkeletű vörös tea, amelyet 2005-ben hivatalosan is nevesítettek és származását tekintve Fujian tartomány Wuyishan régiójához (Tongmu falu) kötötték. A tea a Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong) huszonnegyedik generációs utód ága, termesztésében és feldolgozásában a négyszáz éves gyakorlat, a tradíció, a magas szintű teakultúra, a helyi fajták és az innováció talált egymásra. Nevét a főzet aranyló borostyán színéről (Jin – arany), a rohamos elterjedés reményéről (Jun – paripa) és az alapanyagát képező apró rügyek szemöldök szálaira emlékeztető finomságáról kapta (Mei – szemöldök).

Földrajzilag a Wuyishan Nemzeti Park erdős területein termesztik ökológiai gazdálkodással, ahol az erdős rész aránya 96% körüli. A Jin Jun Mei viszonylag kis mennyiségben érhető el a piacon és az ára is eszerint alakul. Ugyan a szubtrópusi monszun klíma magas csapadékmennyisége kedvez a teának, a Jin Jun Mei érzékenyebb fajtaként nagyobb talajvastagságot igényel, ezért a sziklás régióban a termelési és szaporítási lehetőségek erősen korlátozottak. A jó minőségű Arany Szemöldökben az aranypelyhes oxidált csúcsrügyeket kis fekete ecsetvonásként öleli körbe a friss hajtás többi levele. A főzet aranysárga színű, tiszta, harmonikus, édesen lágy, vastag és illatos. Fogyasztáskor a csészében mézes-kakaós illatnyomot hagy. A mézes-kakaós karakter és finom aromák kialakulásában a szedés utáni napon aszalás döntő szerepet játszik. Ezt követően a párolgás lassítására beltérben hervasztják tovább a teát, hogy a későbbi sodrás idejére rugalmas maradjon. Később felváltva rázzák és pihentetik, elősegítve a horzsolások mentén beinduló enzimatikus oxidációt, végül hengereléssel formázzák apró tekercsekké, majd megszárítják. Elkészítésekor elegáns külleme és friss illata fehér porcelán vagy üveg edényekben érvényesül leginkább. A gaiwan és csésze fala a bronz színű főzeten áttűnve fénylő kört képez, amelyet „Arany körnek” (金圈, Jin Juan) nevezünk.
Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80 C° fokon, 20-30 másodperces felöntésekkel, rövidebben kell áztatni!

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb.  fél evőkanál, 80 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)