RuYi SanZu, háromlábú kívánság kanna, mestermű 200 ml.

RuYi SanZu, háromlábú kívánság kanna, mestermű 200 ml.

65 000 Ft

Klasszikus Shi Dabin forma, padlizsán lila yixing kanna három lábbal.

Leírás

Anyaga: Yixingi agyag, Zi Qie Ni – padlizsán lila agyag
Űrtartalma:  200 ml
Származási hely: Yixing, 100% kézzel készült kanna
Készítő: Xu JianPing

A kanna anyagát képező padlizsán lila agyag az egyik legszebb matéria, amivel yixingi kannánál eddig találkoztunk. Lilás fényű, bőrszerűen sima, nehéz kanna, teteje fémesen öblös hanggal záródik rá a kannatestre.

A kínai kultúrában a növényi szimbólumok közül az egyik legnagyobb becsben tartott jelkép a ganoderma gomba stilizált alakja. A ganodermát (lingzhi) szent gombaként, vagy a halhatatlanság növényeként tisztelik, gyógyászati hatásait már a Jin (1-2 sz.) és Han (3-4 sz.) kori írásos források is említik. A hagyományos kínai orvoslás első, alapművének tekintett könyvében (Sheng Nong Ben Cao Jing) is szerepel, amely szerint nemcsak gyógyítja és megelőzi a fertőzéseket, de meghosszabbítja az életet is. Ezért a ganoderma gombát a halhatatlanság elixírjének egyik fő összetevőjeként tartották számon és évezredek alatt az örök élet és szerencse szimbólumává vált. Főzetét gyógyító és védő italként napjainkban is széles körben fogyasztják, az utóbbi hónapokban különösen!

Szintén ide kapcsolódik a RuYi jogar vagy pálca, amelynek végét díszítő ívelt vonalak egyes állásfoglalások szerint felhőket, mások szerint ganoderma gombákat mintáznak. A Ruyi a Han és Jin korban a tanácskozásokon felszólaló tiszteletbeli személyt jelezte a közösségben, tehát annál volt a bot, aki éppen szóra emelkedett. Az 5. században a RuYi  jogart már templomi és udvari méltóságok is széles körben használták, később az uralkodók tekintélyének és a hatalmának jelképévé vált. Buddhista szertartásokban is szerepet kapott ünnepi jogarként, illetve a tanító szerzetes tanítványai előtt tartva jelezte, hogy hogy ő beszél. A RuYi jelentése “ahogy szeretnéd”, “legyen a kívánságod szerint”, tehát kínai tárgyakon a RuYi jogar végét díszítő népszerű ornamentika a ganoderma gombával (vagy felhővel) a kívánságok beteljesülését szimbolizáló szerencse motívummá vált. Teljesüljön a kívánságod, ez az üzenete. Mindezt azért írom, mert ezt a kannaformát régóta ismerem, de sosem tetszett különösebben. Giccsesnek tartottam a tetejét, az egyszerűbb vonalvezetésű Mengchen vagy Mansheng kannák sokkal vagányabbak, egyszerűségükben elegánsabbak voltak. Aztán észrevettem, hogy a kínaiak szeretik és kiderült, hogy sokkal régebbi forma, mint az ismert Mansheng kannák. A Ming kor Wanli periódusának (1573-1619)  híres kannakészítője Shi Dabin alkotta meg először.

Azt hittem túl díszes, mert nem értettem mi van a tetején..most meg úgy érzem magam, mint akinek minden kívánsága teljesül 🙂

 

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.