Shiage Tencha – 碾茶 – 50g Bikouen, Kyoto – finom desszert tea

Shiage Tencha – 碾茶 – 50g Bikouen, Kyoto – finom desszert tea

8 850 Ft

Édes és könnyű desszert tea, a matcha specialista Bikouen készletéből. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Bikouen teaház, Japán, Kyoto (Uji)
Szedési időszak 2022 május
Jártasság Profi  szint
Koffein Koff+++ erős tea
Jelleg Tencsának hívjuk (Tencha – 碾茶) a három-négy hetes árnyékolás után szedett, gőzölt és szárított, illetve alaposan válogatott tealeveket, amit gránit malommal megőrölve matchát kapunk. Ezen belül is megkülönböztetjük az aracha (nagyobb levéldarabokból, még nem teljesen leválogatott) és shiage (finomított, őrlésre kész) változatokat.

A tencha termesztése és szedése gyakorlatilag megegyezik a gyokuróéval, egészen addig a pontig, amíg a gyokoro leveleket megsodorják. Az árnyékolt tea Japánban évszázadokig egyet jelentett a matchával, az 1850-es években viszont megjelent a sodrott levelű árnyékolt tea, a gyokuro. A tencha leveles teaként való elkészítése (leszámítva a tea teszteléseket-kóstolásokat, a blendelés folyamatát, illetve a tea versenyeket) egy egészen újkeletű szokás, de mindenképpen érdemes kipróbálni a japán teák iránt érdeklődőknek. Ízében gyokuro és matcha is, hosszan kitartó édes utóízzel.

A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is.

A teát eredeti 50 grammos tasakjában kínáljuk.

Elkészítés 60-70 fokos vízzel, 20-30 mp-es felöntésekkel, amíg az íze kitart. (akár 8-10 felöntés is)
Érdekes A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban.

 

 

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)