Leírás
Származás | Bikouen teaház, Japán, Kyoto (Uji) |
Szedési időszak | 2022 május |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | Tencsának hívjuk (Tencha – 碾茶) a három-négy hetes árnyékolás után szedett, gőzölt és szárított, illetve alaposan válogatott tealeveket, amit gránit malommal megőrölve matchát kapunk. Ezen belül is megkülönböztetjük az aracha (nagyobb levéldarabokból, még nem teljesen leválogatott) és shiage (finomított, őrlésre kész) változatokat.
A tencha termesztése és szedése gyakorlatilag megegyezik a gyokuróéval, egészen addig a pontig, amíg a gyokoro leveleket megsodorják. Az árnyékolt tea Japánban évszázadokig egyet jelentett a matchával, az 1850-es években viszont megjelent a sodrott levelű árnyékolt tea, a gyokuro. A tencha leveles teaként való elkészítése (leszámítva a tea teszteléseket-kóstolásokat, a blendelés folyamatát, illetve a tea versenyeket) egy egészen újkeletű szokás, de mindenképpen érdemes kipróbálni a japán teák iránt érdeklődőknek. Ízében gyokuro és matcha is, hosszan kitartó édes utóízzel. A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is. A teát eredeti 50 grammos tasakjában kínáljuk. |
Elkészítés | 60-70 fokos vízzel, 20-30 mp-es felöntésekkel, amíg az íze kitart. (akár 8-10 felöntés is) |
Érdekes | A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. |