Shiage Tencha koicha | Bikouen, Kyoto, 40g | SALE -40 % (8850 ▼5310)

Akció!

Shiage Tencha koicha | Bikouen, Kyoto, 40g | SALE -40 % (8850 ▼5310)

5 310 Ft

Sötétzöld, prémium shiage tencha, mély, édes felöntésekkel. Bikouen, Kyoto. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji
Szedési időszak 2021 május
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Tenncsának hívjuk (Tencha – 碾茶) a három-négy hetes árnyékolás után szedett, gőzölt és szárított, illetve alaposan válogatott tealeveket, amit gránit malommal megőrölve matchát kapunk. Ezen belül is megkülönböztetjük az aracha (nagyobb levéldarabokból, még nem teljesen leválogatott) és shiage (finomított, őrlésre kész) változatokat.

A tencha termesztése és szedése gyakorlatilag megegyezik a gyokuróéval, egészen addig a pontig, amíg a gyokoro leveleket megsodorják. Az árnyékolt tea Japánban évszázadokig egyet jelentett a matchával, az 1850-es években viszont megjelent a sodrott levelű árnyékolt tea, a gyokuro. A tencha leveles teaként való elkészítése (leszámítva a tea teszteléseket-kóstolásokat, illetve a tea versenyeket) egy egészen újkeletű szokás, de mindenképpen érdemes kipróbálni a japán teák iránt érdeklődőknek. Ízében se nem gyokuro, se nem matcha, de mindegyikből egy kicsi…

  • A Bikouen két tencsát küldött nekünk, ez a ‘koicha tencha’ a minőségi usucha (az Umonji is) és koicha matcha blendekhez is használt teájuk. Sötét, mélyen illatozó levélkékből áll, íze ugyanilyen mély, sötét tónusú, eleinte kis pirítottság is jellemzi. Kis űrtartalmú kannában, 5 grammot használva akár 6-8x is felönthető.

A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít.
Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.

Elkészítés 5 gramm tencha levelet 50-100ml, 50-60 fokos lágy vízzel, 2-3 perces első felöntéssel készítsünk el. A további felöntésekhez fokozatosan emeljük a víz hőmérsékletét a kb egy perces felöntésekhez, egészen 80 fokig. Készítéséhez ajánlatos sűrű szövésű szűrőt, vagy megfelelő – akár fémszűrős – szűrővel ellátott kannát használni, a minél tisztább felöntésekhez, hiszen a tea apró levéldarabokból áll.

 

További információk

Kiszerelés

fémdoboz/ 40g

Cart
  • No products in the cart.