Leírás
Származás | Asahina/Okabe – Fujieda, Shizuoka, Japán |
Szedési időszak | 2023 május, kézi szedés, Shinya kert |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | Shinya Maejima saemidori fajtából készített gyokuro teája általában a legértékesebb tétel az asahina teák között. Háromhetes, sátras (komo) árnyékolás után kézzel szedett saemidori gyokuro, Japán aprócska, hagyományosan gyokuro termesztő vidékéről. A korai szedésű saemidori fajta az egyik legérzékenyebb fajta a hegyek között, de idén végre ideális időjárás támogatta a teafarmereket, így most teljes szépségében láthatjuk (kóstolhatjuk) a cserje sodrott leveleit. Shinya Maejima-san egyike a köztiszteletben álló gyokuro-mestereknek, idei saemidori teája pedig szép példája a kistermelői-kézműves japán teáknak. Illatos, édes tea, határozott, vastag umami karaktere minden intenzitása ellenére mégis hoz egy könnyed, virágos hangulatot. Halvány zöld, de inkább sárga felöntése csodálatosan tiszta, elegáns ízű. Rendkívül értékes tea! A tea a következő hónapokban még szépen fejlődik, mélyül tovább.
Asahina örökifjú gyokuro mesterei még mindig dolgoznak, itt a világ másik végén pedig hálásan gondolunk rájuk, miközben elkészítjük teáikat. |
Elkészítés | 40-50-60 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 2-3 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. (Választékunkban megtalálhato Tohei Maejima, Noboru Endo és Satomi mesterek teái is.) Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|

Asahina teakert zöld árnyalatai