Leírás
Származás | Asahina/Okabe – Fujieda, Shizuoka, Japán |
Szedési időszak | 2024 május, kézzel szedett tea, Shinya kert |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | 2023-ban World Green Tea Contest nagydíjjal jutalmazták Okabe gyokuro mestereit.
Shinya Maejima okumidori fajtából készített hon – hagyományos – gyokuro teája. Háromhetes, sátras (komo) árnyékolás után kézzel szedett gyokuro, Japán aprócska, hagyományosan gyokuro termesztő vidékéről. Testes mély, szépen alakuló umamival rendelkező tea, már bő két hónappal a szedés után is. |
Elkészítés | 40-50-60 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 2-3 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. (Választékunkban megtalálhato Tohei Maejima, Noboru Endo és Satomi mesterek teái is.) Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|