Tie Luo Han, füstös-szedres karakter 2017

Tie Luo Han, füstös-szedres karakter 2017

4 300 Ft

Kemény karakterű, erősen sütött, dohány, szeder és kakaó aromájú tea. Koff++, Profi

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

SzármazásKína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év2017
JártasságProfi szint
KoffeinKoff++, Mérsékelt tea
JellegA Vas Harcos Szerzetes száraz illata kakaós, intenzíven füstös, dohány és édesfűszer karakterű, amelyet a későbbi felöntések során gyümölcsös aromák és savanykás íz tesz izgalmasabbá. Mély, karakteres főzetében a csokoládés pirított magos, fahéjas, süteményszerű alapkarakterben bogyós gyümölcsök savanykássága tűnik fel. A savanyú, keserű és édes alapízek arányosak, az édesfűszeres, gyümölcsös aromák jól megülnek a keserűbe hajló füstösségen. Ez a füstös keserűség nem kellemetlen, inkább csak nehezíti az édes aromákat.

A legenda  szerint az első Wuyi hegyi sziklatea (Yan cha), amelyet közel ezer éve egy szerzetes kezdett ültetni egy barlang bejáratánál talált anyacserje magjaiból szaporítva. A különleges adottságú termővidéknek, amely valójában sziklaszorosok és katlanok szövevénye, valamint az egyedi feldolgozási módnak és sütési eljárásoknak köszönhetően a tea első fogyasztásra meghökkentő ám maradandó élményt nyújt.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

ElkészítésA) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

oolongteatieluohan1

oolongteatieluohan2

oolongteatieluohan3

oolongteatieluohan4

oolongteatieluohan5

oolongteatieluohan6

oolongteatieluohan7

oolongteatieluohan8

oolongteatieluohan9

oolongteatieluohan10

wuyi1

A Wiyu tea préselése a Song korban

A Wuyi tea préselése a Song korban

A császári teakert a Wuyi hegyen

A császári teakert a Wuyi hegyen

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tie Luo Han, füstös-szedres karakter 2017” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.

Pin It on Pinterest