Új

Tüzes Da Hong Pao, meggy-kávé-dohány aromájú Wuyi tea

3710 Ft10600 Ft

30g / 50g / 100g

Nagyon tüzes természetű, intenzíven gyümölcsös, édes egyben keserű Wuyi sütött tea. Koff++, Profi

Kiürítés
Származás Kína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év 2017
Jártasság Profi szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg Ez a Da Hong Pao az eddig kóstolt legfinomabb és legintenzívebb aromájú vörös köntös, szinte tüzes 🙂 Minden szempontból testes, intenzív aromájú teáról van szó, a gyümölcsös fanyarság, édesség és kakaós keserűség egyaránt erőteljes keveréke. Jellemzőbb ízei : bors, sárgabarack, étcsokoládé, meggy, dohány, de még számos ízt is felfedezhettek benne. Minden nagyon erőteljes, a főzet mégis egyensúlyos és harmonikus. Sőt, annyira édes és gyümölcsös a tea, hogy több lehetőséget kapnak a sütöttebb, kesernyésebb ízek, ettől lesz nagyon izgalmas a főzet. Az illat, íz, aroma és utóíz is intenzív, szinte nincs is lecsengése a teának. A nagyon jó alapanyagú teák engedik az erős sütést, mert nem nyomja el az eredeti ásványos, gyümölcsös karaktert. Ez a tea is ilyen 🙂

A kiázott levelek lágyak, húsosak, galuskásak, a sötétbarnába vegyülő zöld szín biztató.

A különleges adottságú termővidéknek, amely valójában sziklaszorosok és katlanok szövevénye, valamint az egyedi feldolgozási módnak és sütési eljárásoknak köszönhetően a tea első fogyasztásra meghökkentő ám maradandó élményt nyújt.. Száraz illata kakaós, enyhén füstös, ígéretesen mély, édesfűszeres, gyümölcsös karakterű. Első felöntése ontja magából az olvasztott keserű csokoládé, dohány és bogyós gyümölcsök aromáját, amely hihetetlen komplexitást kölcsönöz az egyébként szárazba hajló, de fűszeres íznek. A sütött rétegek leázásával az édesbe hajló pirított kenyérhéj jelleg szépen lecseng és megjelennek a minőségi oolong teákra jellemző virágos jegyek, amely élénk narancsvirág illatban és enyhe citrusosságban realizálódik. A krémes textúrát pici savasság váltja fel, ami nem bántó, inkább friss, virágos természetű. Erősödik a kiváló oolong alapanyag hordozta, zöldebb jelleg, a pirítottság puha kakaósságban és ginsenges illatban nyugszik meg. Szép főzésű, szépen változó tea.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

–A Da Hong Pao jelentése Nagy Vörös Köpeny. A legenda szerint néhány száz éve egy fiatalember a falujából hivatalnoki vizsgát tenni indult a fővárosba. A Wuyi sziklákat keresztezve útján hirtelen megbetegedett, a helyi kolostor szerzetesei több napig ápolták és teával itatták, mire folyathatta útját. A sikeres vizsga után később császári elöljáró lett. Egy alkalommal hazafelé tartva vihar verte teafákra lett figyelmes. Levette a hatalom jelképeként hordott előkelő vörös köpenyét és ráterítette a három bokorra. Innen kapta a nevét a tea, amelyet bevéstek az alatta lévő sziklafalba is.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

wuyi1

A Wiyu tea préselése a Song korban

A Wuyi tea préselése a Song korban

A császári teakert a Wuyi hegyen

A császári teakert a Wuyi hegyen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eredeti Da Hong Pao bokrok

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

 

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Még nincsenek értékelések.

Legyél az első értékelő “Tüzes Da Hong Pao, meggy-kávé-dohány aromájú Wuyi tea”

Hozzászólás elküldése!

Hasonló termékek

Alishan GABA Black, fűszeres, komplex fekete tea

Fekete/Vörös teák

Fűszeres, köménymagos, aszalt gyümölcsös, komplex aromavilágú, mérsékelten erős fekete tea. Koff++, Profi

30g / 50g / 100g
2050 Ft5870 Ft

Kunmingi Virágkert, 2002 Kunming Huayuan

Puerh teák

Enyhén füstös, nagyon karakteres öreg tea. Koff+++, Haladó tea

30g / 50g / 100g
1700 Ft4840 Ft
Új

Bölcs Elefánt, Xinxiang sheng 2006

Puerh teák

Gombás, ásványos, hegyi szél illatú, kemény karakterű sheng. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g
1950 Ft5580 Ft

Sárkánypikkely, Yunnani tavaszi puerh rügy 2016

Puerh teák

Egzotikus aromájú, gyümölcsös, fűszeresen édes, citrusos vad rügytea. Koff++, Haladó

30g / 50g / 100g
1980 Ft5670 Ft

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás