Leírás
Származás | Észak-Tajvan, Pinglin régió |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+, Gyenge tea |
Jelleg | Enyhén jázminos, orgonás aromájú, tiszta, könnyen iható, inkább zöld, mint oolong természetű, napközbeni frissítő. A leggyakrabban fogyasztott hétköznapi tea Tajvanon. Külön teafajtába is sorolják és bár oolongnak számít, sokan zöld teaként hivatkoznak rá. Friss, intenzíven virágos illatú, édeskés ízű, kevés citrusos, gyümölcsös savanykával. Tiszta, könnyű főzete nem erős, egész nap élvezetes frissítő. A tea eredeti formája hosszú, sodort szálak, ez a fajta kicsit göngyöltebb, inkább rögös.
A Baozhong a tajvani magashegyi oolongokkal szemben egy kinyílt levél sodrásával és enyhe oxidálásával készül. A kínai teák közül talán a Tie Guan Yin-hez hasonlít leginkább, de íze kevésbé sziklás, lágyabb, simogatóbb. A Tapei környéki Wenshan régióban termesztett Qing Xin (Chin Shin) cserjék leveleiből készül. A tajvani kóstolók a főzet aromái között a friss uborka, a gardénia és a kínai orchídea jegyeit azonosítják 🙂 |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80 C° fokon, 20-30 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 80 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |