Xishi teáskanna 跳刀 tiao dao “ugró kés mintával” | Jianshui kerámia 220 ml.

Xishi teáskanna 跳刀 tiao dao “ugró kés mintával” | Jianshui kerámia 220 ml.

38 000 Ft

Xishi formájú, antik stílusú, matt fekete, polírozott Jianshui agyagkanna.

Leírás

Gyönyörű antik stílusú jianshui agyag teáskanna, melynek felületén 跳刀 tiao dao “ugró kés” minta látható. Stabil fogású, egyedi kialakítású kanna, hagyományos Xishi formában. Gyorsan folyó, nagyon szép és jól használható eszköz. Az “ugró kés” technika Longquanból, Zhejiang tartományból származik, és a modern celadonok egyik leggyakrabban használt díszítési technikája. Mára nagyon népszerű lett más keramiák díszítésénél is. A mester egy éles kést mozgat a gyorsan forgó agyagedény felületén, a kezével szabályozva a késnyomok mélységét. Az ismétkődő vágásnyomok érdekes mintákat rajzolnak az edényre.

Űrtartalma: 220 ml.
Gyors kanna, méretes szűrővel.

A jianshui kerámiák lényege az intarziás berakású agyag és a fényesre polírozott felület eleganciája. A gyümölcsös, ásványos ízeket emeli ki a teában. Ez a típus a kiégetés során matt fekete színt kap, amelyet folyami kaviccsal polírozva a felület tömörebb, simább lesz.

Jianshui egyike a négy híres kínai kerámia városnak, elsősorban a helyi agyagkőzet bányákból származó színes agyagok művészi feldolgozása és a hozzá kapcsolódó kerámiaművesség hívta életre, ahogyan Yixing várost is.  A település Yunnanban van, Kunmingtól nem messze. A Yixing kannáknál nagyobb szilárdságú Jianshui kannák korongozással készülnek, az értékes kézimunka ebben az esetben a vésés és a vésetek különböző színű agyagokkal való kitöltése, majd a felület folyami kaviccsal való polírozása. A kívülről fényesen csillogó mázatlan edények szintén nagy hőtartású, lélegző teakészítő alkalmatosságok. Színük általában padlizsán fekete, rozsdabarna, de lehet krémszínű, szűrke és sárga is. A kidolgozás során antik hatású, foltokban bronzvörösre színezett felületeket képeznek a kannán, amelyet figuratív motívumokkal és kalligráfiával díszítenek.

A Jianshui agyagkannák eredete és készítése >>

Cart
  • No products in the cart.