Yabuzakien Gyokuro Okabe- Asahina tea, Fujieda, Okabe 2022

Yabuzakien Gyokuro Okabe- Asahina tea, Fujieda, Okabe 2022

5 100 Ft

Remek ár/érték arányú Asahina gyokuro, hideg áztatáshoz is. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g
Kiürítés

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe
Szedési időszak 2022 május
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Háromhetes árnyékolás után szedettf finom asahina gyokuro, lágy és édes aromákkal. A  Yabuzakien dombok között elterülő, kissé magasabban fekvő kertjeiből származó tea. Remek ár/érték arányú tétel, tökéletes választás hideg áztatáshoz is. Karaktere szépen alakulnak majd, ahogy telnek a hónapok.

Kézi, teavágó ollóval szedett tea, mely manapság már igen ritkán alklamazott technika, inkább a három emberes (két ember húzza a sor két oldalán az arató gépet, egy a zsákot fogja) gépi vágás az elterjedtebb a hegyes-völgyes, meredek ültetvényeken, nehéz terepen. Síkvidéken, főleg Kagoshimában pedig a nagy aratógépek, traktorok takarítják be a teát. Mindenestre az ollóval vágott szedett tea még mindig kevesebb utó válogatásra szorul, mint a gépesített.

A Yabuzakien hagyományos kézi szedésű gyokuroi is megtalálhaztók a választékban: a Ryusei, és természetesen a gyokuro mesterek single cultivar, egy árnyékoló sátorból származó teái.

A nagy hagyományokkal rendelkező, de egy időben feledésbe merülő Asahina-tea napjainkban éledezni látszik és bár rendkívül kis területről van szó, remélhetőleg megmarad ez a történelmi, elsősorban a gyokuro teákról híres teás régió.

Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 40-60 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)

Cart
  • No products in the cart.